Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Meer samenwerken bij luchtkwaliteit
13 juli 2010 - Directeuren van acht Nederlandse kennisinstituten hebben een nieuwe overeenkomst getekend om meer samen te werken op het gebied van klimaat en luchtkwaliteitmetingen. Zo wil dit zogenaamd CESAR-consortium meer data uitwisselen en gezamenlijk aan projecten deelnemen.

KNMI-meetmast in Cabauw
CESAR is een samenwerkingsverband tussen RIVM, TU Delft, TNO, ECN, Wageningen Universiteit, ESA en KNMI. In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst hebben de instituten binnen CESAR afspraken gemaakt over gezamenlijke deelname in Europese projecten, over het delen van elkaars data en over het organiseren van intensieve meetcampagnes.

De meetgegevens zijn beschikbaar via de Cesar database: http://www.cesar-database.nl/

Het centrale punt van dit CESAR-consortium (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research) is de KNMI-meetmast in Cabauw. De 213 meter hoge meetmast wordt gebruikt om op verschillende hoogtes de gesteldheid van de atmosfeer te meten zoals wolken, aerosolen (fijnstof), temperatuur, vocht. Deze metingen van allerlei soorten meetinstrumenten zijn essentieel om een beter begrip te krijgen van het weer, het klimaat en de verspreiding van luchtvervuiling.

Voorbeelden van meetinstrumenten op de KNMI-meetmast zijn de Lidar en Drizzle Radar. De Lidar-metingen zijn van groot belang geweest bij het traceren en meten van de aswolk uit de IJslandse vulkaan. De Drizzle Radar - ontwikkeld door TU Delft - is een zeer gevoelige neerslagradar die fijne motregen kan waarnemen in een gebied van dertig kilometer rondom de meetmast.

Eerste uitgave: 13-07-10