Ministerie van Defensie

Extra ererondje Oranje over Museumplein

13 juli 2010, 17.34 uur

Het extra rondje dat de Defensiehelikopters, met aan boord het Nederlands Elftal, maken over het Museumplein wordt met gejuich ontvangen. Het Oranjelegioen in Amsterdam is er klaar voor: de huldiging van Oranje voor hun prestaties op het Wereldkampioenschap voetbal 2010. De krijgsmacht was vandaag opvallend en onopvallend aanwezig om het tot een kleurrijke dag te maken.

Terwijl de eerste Oranjesupporters `s ochtends bij het Museumplein in Amsterdam aankomen, liggen marineduikers van de Duik- en Demonteergroep al in het donkere water van de grachten. Op verzoek van het Korps Landelijke Politiediensten voeren ze een preventief bommenonderzoek uit. Het duikvaartuig Argus, dat ze als platform gebruiken, ligt dan ook vlakbij. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie staat intussen continu klaar om in actie te komen. Het is duidelijk dat niets aan het toeval wordt overgelaten om van de huldiging een waar feest te maken.

Oranje middenstip

Bondscoach Bert van Marwijk en zijn team laten zich door een Chinook-transporthelikopter door het land vliegen. Foto: ministerie van Defensie

De spelersploeg en staf die in Zuid-Afrika de tweede plaats behaalden, genieten zichtbaar aan boord van de Chinook- en Cougar-transporthelikopter van Defensie die ze door het land vliegen. Allereerst naar Den Haag, voor hun opwachting bij de minister-president en de koningin. Vervolgens naar de Oranje middenstip van het land, het Museumplein in Amsterdam.

Van Bronckhorst

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst op de laadklep van de Chinook. Foto: ministerie van Defensie

Daar aangekomen komen het geluid van de juichende menigte op de grond en de helikopters in de lucht samen. Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst hoort het als geen ander. Als eerbetoon aan de voetbalcarrière die hij met de finale in Johannesburg afsloot, krijgt hij als enige een plekje op de laadklep van de Chinook. Zijn medespelers filmen en fotograferen intussen de duizenden zwaaiende en juichende mensenmassa; een Oranjegekte die ook de helikoptercrew een kippenvelmoment bezorgt.

De landing wordt ingezet bij het Marine Etablissement Amsterdam, waar onder meer de wervingsafdelingen van Defensie huisvesten. De locatie biedt ruimte om veilig over te stappen op de rondvaartboten die het gezelschap na een grachtentocht naar het Museumplein vaart. Eenmaal op het water neemt bondscoach Bert van Marwijk de gelegenheid te baat om, temidden van al de oranjesteun in Nederland, de militairen in Afghanistan en andere uitzendgebieden te bedanken voor hun support vanuit het missiegebied.

Marechausseeteam

De aanvraag voor militaire ondersteuning, die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had ingediend, blijft niet beperkt tot de helikopters en marineduikers. Ook de marechaussee levert haar bijdrage. Naast het gebruikelijke ceremonieel bij ontvangst op Paleis Noordeinde staan de marechaussees in Amsterdam paraat met 2 ME-pelotons, bijgestaan door een Belgisch peloton van de federale politie.

Waar Oranje vandaag aantoont saamhorigheid te creëren binnen Nederland, laat ook Defensie zien wat de krijgsmacht kan betekenen in eigen land. Als het feest in de hoofdstad nog even doorgaat, staan de helikopterbemanning, duikers, marechaussee en vele andere militairen alweer paraat voor hun volgende opdracht.