Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

NOS in huldigingsspoor van Oranje

HILVERSUM, 12 juli 2010 - Na eenendertig dagen WK-voetbal, 64 live-wedstrijden, 36 edities van het NOS WK Journaal en 32 afleveringen van NOS Studio Sportzomer, rondt de NOS morgen - dinsdag 13 juli - het wereldkampioenschap 2010 af met een rechtstreeks verslag via televisie, radio en internet van de activiteiten rondom de huldiging van het Nederlands elftal. De uitzendingen op Nederland 1 en nos.nl beginnen om 10.25 uur, terwijl Radio 1 vanaf 12.00 uur in teken staat van de festiviteiten van Oranje. Aan het begin van de avond worden om 19.00 uur in de laatste aflevering van het WK Journaal de hoogtepunten van de dag van Oranje nog een keer op een rijtje gezet. Vanwege de 'Oranje-uitzending' op Nederland 1 verhuist het rechtstreekse verslag van de negende etappe van de Tour de France naar Nederland 2 (11.25-17.45 uur).

Mensen die morgen in Amsterdam zijn, kunnen foto's van hun huldigingsmoment met de Oranjespelers mailen naar de NOS (ooggetuige@nos.nl). Een selectie van de foto's wordt gepubliceerd op nos.nl.

NEDERLAND 1 EN NOS.NL (10.25-17.50 UUR)
Presentator Henry Schut opent de uitzending om 10.25 uur vanuit de speciale NOS-studio op het Museumplein in Amsterdam, waar de Oranjeselectie aan het einde van de middag gehuldigd wordt. Voordat de spelers en coaches zich daar aan het publiek presenteren, zijn presentator Tom Egbers en verslaggever Ayolt Kloosterboer aanwezig bij de ontvangst bij demissionair premier Jan Peter Balkenende op het Catshuis in Den Haag. Van daaruit verplaatst het gezelschap zich naar paleis Noordeinde, waar koningin Beatrix de vicewereldkampioenen verwelkomt. Vervolgens verplaatst de nationale ploeg zich naar Marinecomplex Kattenburg in Amsterdam, waar verslaggever Joep Schreuder de delegatie opvangt, voor een rondvaart door de grachten. Verslaggever John van Vliet is aanwezig op de boot voor interviews met de spelers en de bondscoaches. De festiviteiten worden afgesloten met een publiekshuldiging op het Museumplein. Het commentaar tijdens de vaartocht door de hoofdstad wordt verzorgd door Jack van Gelder. De ruim zeven uur durende uitzending, met hier en daar ook een 'plukje' Tour de France, wordt rond de klok van twaalf, één en twee uur onderbroken voor een bulletin van het NOS Journaal.

Op de onderstaande locaties zijn morgen presentatoren/verslaggevers van de NOS aanwezig:

Museumplein (Amsterdam)
Presentatie/commentaar: Henry Schut (ochtend) en Jack van Gelder (middag)
Verslaggevers: Angelo Terwiel, Joep Schreuder en Marieke de Vries

Catshuis (Den Haag)
Presentatie: Tom Egbers
Verslaggever: Ayolt Kloosterboer

Paleis Noordeinde (Den Haag)
Verslaggever: Sebastiaan Meijer

Stadhuis Amsterdam (crisiscentrum)
Verslaggever: Edwin van den Berg

Marinecomplex Kattenburg (Amsterdam)
Verslaggever: Joep Schreuder

Rondvaartboot spelers (Amsterdam)
Verslaggever: John van Vliet

Op wisselende locaties in het centrum van Amsterdam:
Verslaggevers: Martijn Bink en Jeroen Wollaars

RADIO 1
De NOS doet dinsdag 13 juli de hele dag rechtstreeks verslag vanuit het Concertgebouw in Amsterdam van alle festiviteiten en gebeurtenissen rondom de huldiging van het Nederlands elftal. De NOS heeft daar een tijdelijke studio ingericht waar presentatoren Lara Rense en Marcel Oosten van zes uur tot half tien 's ochtends gasten ontvangen, onder wie Eberhard van der Laan, de kersverse burgemeester van de hoofdstad. Ook hoofdcommissaris van politie Bernhard Welten maakt zijn opwachting. Verder komt er een vertegenwoordiger van rederij Lovers langs die meer weet te vertellen over de rondvaartboot waarmee Oranje door de grachten vaart. Verslaggever Maino Remmers begeeft zich met een zender tussen het publiek op het Museumplein en doet daar live verslag van. Van half tien tot twaalf uur zijn live reportageflitsen van de ontvangst van Oranje door de koningin te verwachten.
Van twaalf tot twee uur 's middags ontvangen Rense en Oosten opnieuw gasten, onder wie schrijvers en voetballiefhebbers Auke Kok en Anna Enquist en voormalig burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn. Ook wordt geschakeld met verslaggevers Mattijs van de Wiel (rondvaartboot), Joris van de Kerkhof (Museumplein) en Marc-Robin Visscher in een 'vrije' rol.

Dione de Graaff en Tom van 't Hek nemen de presentatie van het blok tussen 14.00 uur en 19.00 uur voor hun rekening, eveneens vanuit het Concertgebouw. Radio Tour de France in de gebruikelijke vorm vervalt, maar de luisteraar wordt wel op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de bergetappe van Morzine naar St. Jean-de-Maurienne, door commentator Gio Lippens en verslaggever op de motor in koers Sebastiaan Timmerman.

06.00-09.30 uur: NOS Radio 1 Journaal
Presentatie: Lara Rense en Marcel Oosten

10.00-11.00 uur: NOS flitsen in de lopende programmering

12.00-19.00 uur: NOS Radio 1 Journaal/Radio Tour de France
Presentatie: Lara Rense en Marcel Oosten (12.00-14.00 uur) en Dione de Graaff en Tom van 't Hek (14.00-19.00 uur).