Imtech NV

Imtech: herstel maritieme markt in Verre Oosten en Singapore

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa en op de mondiale maritieme markt) ziet een herstel van de technologische maritieme markt in het Verre Oosten en Singapore. Dit maakt Imtech op uit de groeiende order-intake in deze regio in de laatste maanden. In deze periode is in totaal voor 36 miljoen euro aan nieuwe orders verworven. Imtech heeft met in totaal 10 vestigingen een sterke positie in deze regio en ziet goede kansen voor verdere groei in de nabije toekomst.

René van der Bruggen CEO Imtech: 'Ik kom net terug van een reis langs onze belangrijkste vestigingen in China en Singapore. Het maritieme economische klimaat trekt hier weer aan. Deze regio ontwikkelt zich tot een belangrijk centrum voor de mondiale scheepvaart. In het eerste halfjaar 2010 zijn er ruim 200 contracten voor nieuw te bouwen schepen op de markt gekomen, aanzienlijk meer in vergelijking met vorig jaar. Met onze hoofdvestigingen in Hong Kong, Shanghai en Singapore en zes subvestigingen in andere maritieme centra bestrijken we de marktsegmenten van offshore en 'special vessels', werkschepen, containerschepen, bulkcarriers, luxe jachten en marineschepen. De combinatie van complexe ('tailor-made') technische totaaloplossingen, innovatieve technologie op het gebied van automatisering, energie, navigatie & communicatie én 'proven technology' maakt dat Imtech over een uitgebreid dienstenpakket beschikt voor zowel Aziatische werven als westerse eigenaren die hun schepen hier laten bouwen. Imtech focust zowel op nieuwbouw als upgrading, onderhoud en beheer in relatie tot de totale levenscyclus van schepen. Voor dit jaar verwachten we voor het eerst de grens van 100 miljoen euro order-intake in deze regio te overschrijden, ook al omdat de diverse vestigingen intensiever met elkaar samenwerken en 'cross-selling' tot stand weten te brengen.'

Olie- en gasmarkt

In het laatste kwartaal van 2009 is er, als gevolg van de aantrekkende vraag naar energie in deze regio, met name in Singapore sprake van een herstel op de olie- en gasmarkt. Zo heeft Imtech orders ontvangen voor technische oplossingen aan boord van een stenenstorter van Boskalis, een 'heavy lift' kraanschip/pijpenlegger van Acergy, een 'offshore support' schip van Drydocks World Singapore en diverse hightech navigatie- & communicatie-, hardware/softeware- en telecommunicatieprojecten aan boord van schepen en offshoreplatformen van Gazflot, Noble Drilling, Saipem en Modec/Petrobas. Er zijn ook opties voor meerdere schepen en platformen in de nabije toekomst getekend.

Container- en bulkmarkt

De Chinese vraag naar staal en ijzererts is begin dit jaar aanzienlijk aangetrokken. Hierdoor en ook door de toenemende wereldhandel vertoont de maritieme container- en bulkmarkt een herstel. Het aantal scheepsbewegingen neemt toe. Voor Imtech betekent dit een toename in de orders voor upgrading en een groter onderhoudsvolume. Ook is Imtech als technologiepartner actief op de weer aantrekkende markt voor nieuwbouw op Chinese werven zoals de Ouhua Shipyard, Dao Da Shipyard, Guangzhou Wenchong Shipyard, PACC Yeuxin Ocean Enginering Shipyard en de Fujian South East Shipyard. Naast navigatie- & communicatietechnologie is Imtech ook betrokken bij meerdere energiedistributietrajecten en 'groene' technologie.

Luxe jachten en marineschepen

De markt voor luxe jachten en marineschepen blijft in deze regio voor Imtech op niveau getuige orders voor technologie aan boord van twee 45 meter lange hightech 'Porsche Design' catamarans in Vietnam, integrated platform management systemen voor twee mijnenvegers van de marine van Singapore en een order voor levering van 'spare parts' aan de marine van Zuid-Korea.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0