Ingezonden persbericht


De Bilt, 13 juli 2010

Grontmij verwerft grote projecten in Water en Infrastructuur


· Rondweg Stockholm
·
Grontmij heeft in samenwerking met Golder Associates AB de opdracht verworven om één van de drie fasen te ontwerpen van de nieuwe rondweg van Stockholm, het verkeersknooppunt in Kungens Kurva.

De rondweg is een nieuwe autosnelweg die het zuiden en noorden van Stockholm met elkaar verbindt, resulterend in een nieuwe route voor de Europese snelweg (E4) die langs Stockholm loopt. De 21 km lange snelweg, waarvan 17 km uit tunnels zal bestaan, is van belang gezien de toenemende verkeersdrukte in het centrum van Stockholm door de stijging van het aantal inwoners. Doel van de snelle zuid­noordverbinding is de knelpunten bij Stockholm te vermijden.

Expertise en werk van Grontmij

De expertise die Grontmij in dit project inbrengt, is onder andere verkeersplanning, landschapsarchitectuur, elektriciteit en verlichting, projectmanagement, bouw en ontwerp.
Het ontwerpdeel van het Kungens Kurva project is meer dan 31 miljoen waard. De totale opdrachtsom voor Grontmij bedraagt 9,1 miljoen. Met het project van de rondweg bij Stockholm is een totaalbedrag gemoeid van ongeveer 2,8 miljard. De werkzaamheden van Grontmij zullen na de zomer van 2010 beginnen en voornamelijk gedurende de daaropvolgende twee jaar uitgevoerd.

Leif Bertilsson, Managing Director Grontmij in Zweden: `Dat Grontmij het project verkeersknooppunt Kungens Kurva heeft binnengehaald, geeft duidelijk aan dat we een zeer gerespecteerde en deskundige partij zijn in de grootste infrastructuurprojecten in Zweden. Ik ben verheugd dat het Zweedse ministerie van verkeer (Trafikverket) ons heeft gekozen vanwege onze aanpak in projectmanagement. Onze aanpak is erop gericht de efficiency te vergroten door samenwerking en geavanceerde werkwijzen die wij hebben ontwikkeld op basis van onze ervaringen in de Zweedse markt.'





Bron: Zweedse ministerie van verkeer (Trafikverket)





Pagina 3 van 4


· Scottish Water
·
Grontmij is door Scottish Water aangewezen voor de uitvoering van drie raamwerk- contracten voor de levering van een deel van zijn vierjarig investeringsprogramma Quality and Standards 3III (Q&SIIIb). Met het totale programma is een bedrag gemoeid van 3 miljard.

De bekendmaking van de raamwerkcontracten voor `technische strategie- ondersteunende diensten', `technische ontwerpondersteunende diensten' en `gespeciali- seerde adviesondersteunende diensten' is een voortzetting van de langdurige samen- werking tussen Grontmij en Scottish Water, waarmee het adviesbureau al samenwerkt sinds de oprichting van deze overheidsinstantie in 2002.

Het raamwerkcontract voor de `technische strategie-ondersteunende diensten' zal Grontmij Scottish Water ondersteunen met vermogensbeheer en bij de ontwikkeling van zijn bedrijfs- en investeringsplannen die een breed scala van activiteiten omvat, inclusief initiatieven op het gebied van `bron tot kraan' en `afvoer tot zee'.

Het raamwerkcontract voor de `technische ontwerpondersteuning' omvat de civieltechni- sche, mechanische, elektrische en telemetrische diensten van Grontmij voor het ontwer- pen van verbeteringen van de waterbehandelingsystemen en het rioleringsstelsel van Scottish Water in heel Schotland. Deze verbeteringen zullen voor de gebruiker leiden tot een verbeterde waterkwaliteit en vermindering van riooloverstromingen.

Scottish Water zal het raamwerkcontract voor de `gespecialiseerde adviesonder- steunende diensten' gebruiken voor de versterking van zijn projectmanagementteams waarin de middelen van Grontmij worden ingezet om projecten met tijds-, kosten- en kwaliteitsbeperkingen uit te kunnen voeren. De technische experts van Grontmij worden ook ingeschakeld om procescontroles en toetsingen uit te voeren om te garanderen dat de voorgestelde maatregelen overeenkomen met de bedrijfs- en technische vereisten.

Lawrence Hughes, Group Director Water & Energy: `Wij zijn blij dat deze raamwerk- contracten aan ons zijn toegekend. Hieruit blijkt dat onze projectteams voortdurend garant staan voor een efficiënte en innovatieve dienstverlening aan water- en energiebedrijven. Scottish Water is een belangrijke klant waarmee wij al lang een samenwerking hebben die in de loop van de jaren is opgebouwd. Samen met onze technische capaciteiten en ruim twintig jaar samenwerking met Britse water- en rioleringsbedrijven, hebben we de kennis en expertise in huis om nauwkeurige en hoogwaardige oplossingen te leveren.'






Noot voor redacties