Korps Landelijke Politiediensten

KLPD controleert vandaag streng op stations en in treinen

Driebergen, 13-07-2010 o Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zet dinsdag extra mensen in om de verwachte enorme toestroom van mensen naar Amsterdam, mede in goede banen te leiden. Er is een forse extra inzet op treinen en spoorwegstations, autosnelwegen en de Amsterdamse grachten. De inzet is gericht op het op handhaven van het alcoholverbod in treinen en stations en controle op alcoholgebruik op de snelwegen. Daarnaast assisteert het KLPD als het gaat om een veilig en ordelijk verloop van de huldiging in Amsterdam.

Spoor

In alle treinen en op alle stations in Nederland geldt voor dinsdag 13 juli een geheel alcoholverbod. Het is verboden om alcohol te gebruiken of dronken te zijn op een station of in de trein. De Dienst Spoorwegpolitie controleert samen met de NS Service- en Veiligheidsteams op alcoholgebruik in de treinen en op de stations. De Spoorwegpolitie en NS reizen ook mee met de trein om toe te zien op een goed verloop. Er worden die dag 175 extra agenten ingezet op de treinstations in Amsterdam en wijde omgeving en in de vele treinen die naar en van de hoofdstad rijden.

Weg

Op de snelwegen zal de Verkeerspolitie de verkeersdoorstroming begeleiden en ingrijpen bij incidenten. Hierbij worden 50 extra autos ingezet. Alcoholgebruik van automobilisten en andere bestuurders is een belangrijk aandachtspunt en stoppen is dan ook blazen.

Water

Het KLPD zet op dinsdag fors in op ondersteuning aan het korps Amsterdam-Amstelland. De Dienst Waterpolitie is met negen boten aanwezig bij de intocht. Er worden zeven speedboten en twee grote boten ingezet om te zorgen voor een veilige vaarweg van de spelersboot. De route van de geplande triomftocht door de grachten is donderdagmiddag al door de Dienst Waterpolitie aan een uitgebreide veiligheidsinspectie onderworpen.

Lucht
Het KLPD zet twee helikopters in op 13 juli. Met cameras en waarnemers zijn de helis voor het Amsterdamse commandocentrum onmisbaar als het gaat om crowd-control en -management.

Adviezen voor een veilige reis

Als mensen de huldiging in Amsterdam willen bijwonen adviseert het KLPD om ruim op tijd van huis te gaan. Zowel op de weg als op het spoor is grote drukte te verwachten. Het is verstandig om rekening te houden met de temperatuursverhoging die ontstaat door grote mensenmassas en voldoende water mee te nemen.