Rechtbank Haarlem


Hoge straffen voor handel in grondstoffen voor metamfetamine

De rechtbank Haarlem heeft op 9 juli 2010 een groep van 12 personen, die zich bezighield met de internationale (tussen)handel in grondstoffen voor de synthetische drug metamfetamine, veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De verdachten zijn opgepakt na een langdurig onderzoek (Mayer genoemd) van het Landelijk Parket. De hoofdverdachte en leider van de groep, woonachtig in Almere, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar.

De grondstof betreft (pseudo-)efedrine. Efedrine is een stof die normaal in de farmaceutische industrie wordt geproduceerd t.b.v. medicijnen tegen onder meer astma en lage bloeddruk. De verhandelde (pseudo-)efedrine werd in dit geval geproduceerd in een fabriekje in India en werd via Congo en Pakistan verhandeld naar Australië en Mexico. Daar vormde het de grondstof voor de vervaardiging van metamfetamine, ook wel 'ice' of 'meth' genoemd.

Metamfetamine is als synthetische drug in Nederland nagenoeg niet bekend, maar is sterk verslavend en leidt bij gebruikers onder meer tot grote psychische problemen. Gebruik vindt onder meer plaats in Australië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

LJ Nummers

BN0958
BN0960

Bron: Rechtbank Haarlem Datum actualiteit: 13 juli 2010