Vakantiegangers tanken teveel op Autoroute du soleil

13/07/2010 09:01

Milieu Centraal

Utrecht, 13 juli 2010 - Mensen die deze zomer met de auto op vakantie gaan, kunnen volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal bijna de helft aan extra brandstofverbruik voorkomen door te letten op hun rijgedrag en de luchtweerstand van hun auto. Op een retourreis van Amsterdam naar Nice via de Autoroute du soleil bespaart dit al snel honderdvijftig euro voor een gemiddelde benzine auto.

Een hogere luchtweerstand van de auto zorgt namelijk voor meer brandstofverbruik, zeker bij hogere snelheden. Milieu Centraal raadt daarom het gebruik van dakkoffers af. Niet het gewicht van extra bagage in de auto, maar de luchtweerstand van dakkoffers levert extra brandstofverbruik op. Bagage in, in plaats van op de auto vervoeren scheelt twintig procent aan brandstof.

Gaat de dakkoffer er toch op, dan is het in ieder geval aan te raden om hem op de plek van bestemming weer van het dak te halen. En de keuze tussen fietsen op het dak of achterop de trekhaak? De trekhaak pakt beter uit, namelijk tien procent zuiniger dan de fietsen op het dak.

Vakantiegangers die slim rijden kunnen veel geld besparen. Wie 100 kilometer per uur rijdt in plaats van 120, bespaart twintig procent brandstof. Met Het Nieuwe Rijden kan er nog wat extra brandstof worden bespaard. In de bergen kunnen niet alle regels van Het Nieuwe Rijden worden toegepast. Vooral bij het bergop rijden met caravan kan de belasting van de motor bij te lage toerentallen te hoog worden. Bergop iets hogere toerentallen aanhouden is dus veiliger voor de motor.

De caravan, zeer populair bij Nederlandse vakantiegangers, verhoogt het brandstofverbruik met maar liefst zestig procent door de verhoogde luchtweerstand. Ter plaatse een caravan huren, spaart veel brandstof uit.

Mensen die willen weten hoe zuinig hun rijstijl is, kunnen dit testen op www.testuwrijstijl.nl (en zo vele euro's besparen op hun brandstof).





http://www.milieucentraal.nl