Haven Amsterdam

Havens Amsterdam en Rotterdam onthalen Nederlands elftal met erewater

12 juli 2010
Haven Amsterdam en Haven Rotterdam onthalen het Nederlands elftal morgen, 13 juli, met een gezamenlijk erewater tijdens de rondvaart van het elftal over het IJ. Haven Amsterdam zet 7 regionale patrouillevaartuigen in voor de regulering en begeleiding van de scheepvaart die dag op het IJ. Havenbedrijf Rotterdam stelt het achtste patrouillevaartuig RPA 10 beschikbaar, op initiatief van Havenbedrijf Amsterdam. Onder de genoemde 7 regionale vaartuigen zijn ook vaartuigen van de havendienst Zaandam, de KLPD en Rijkswaterstaat.

Ten behoeve van de rondvaart zijn op 13 juli kortstondige stremmingen afgekondigd voor de scheepvaart. De stremmingen zijn van 14.30 uur tot 16.30 uur. Gestremd zijn het IJ tussen het Westerdok en de Ponthaven, dit is het vaarweggedeelte van het Afgesloten IJ, gelegen tussen het Stenen Hoofd en de Ponthaven. Na passage van het IJ volgt de stoet een route naar het Museumplein. De stremming van het binnenwater wordt ter plaatse geëffectueerd door dienstvaartuigen van verschillende diensten, zoals de KLPD, de dienst binnenwaterbeheer en Waternet.

Partrouillevaartuigen

Twee patrouillevaartuigen van de Amsterdamse en Rotterdamse haven zullen ter hoogte van het Havengebouw van Haven Amsterdam aan De Ruijterkade op het water een erewater geven als het Nederlands elftal passeert. Direct daarna zal het elftal vanaf het IJ de Westertoegang opvaren richting het Museumplein. Tijdens het erewater wordt 30.000 liter water per minuut gespoten in grote bogen boven het water.

De Havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam werken vaker samen. De twee vonden elkaar al in het berichtenverkeer door de oprichting van het gezamenlijke bedrijf Portbase. Samen zijn ze aandeelhouder van Keyrail, de exploitatiemaatschappij van de Betuwelijn. Met Bremen, Antwerpen, Hamburg en le Havre zijn de twee havens de geestelijke vaders achter Environmental Ship Index, een international keurmerk voor kwaliteitsschepen. Daarin is extra geïnvesteerd om de uitstoot van scheepsmotoren te verminderen.

Slimme haven

Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.