Ingezonden persbericht



Informatie over huldiging op www.amsterdam.nl/wkhuldiging

Komende zondag staat het Nederlands elftal in de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid Afrika. De gemeente Amsterdam heeft na overleg met de KNVB een huldiging aangeboden voor de staf en spelers van Oranje. Deze vindt plaats in Amsterdam op dinsdag 13 juli, ook als Nederland tweede wordt. Vanaf nu is alle beschikbare informatie over de huldiging van het Nederlands elftal te vinden op de website www.amsterdam.nl/wkhuldiging.

Uitgebreide huldiging
Mocht Nederland komende zondag wereldkampioen worden, dan komt er een uitgebreide huldiging met vaartocht gevolgd door een publieksevenement op het Museumplein. De vaarroute ziet er grofweg als volgt uit: vanaf het Marinecomplex bij Kattenburg wordt richting IJ-haven, Noordwal en Buiten IJ gevaren. Na een tocht door de onder meer de Brouwersgracht, Herengracht en Leidsegracht vaart de boot naar het Rijksmuseum om daar aan te meren. Daarna vindt de huldiging plaats op het Museumplein. Er is voor deze route gekozen omdat het de mogelijkheid biedt aan grote groepen mensen om het Nederlands elftal voorbij te zien komen. Ook liggen aan deze route maar een beperkt aantal woonboten. Er wordt nog een controle uitgevoerd voor de bevaarbaarheid van de route. Zodra de vaarroute definitief is, worden omwonenden en bewoners van woonboten actief benaderd met informatie en wordt een kaartje geplaatst op de website www.amsterdam.nl/wkhuldiging. Veel mensen zullen de huldiging in Amsterdam willen volgen en de capaciteit op het Museumplein is beperkt. In de praktijk zullen mensen moeten kiezen tussen de vaartocht of de huldiging op het Museumplein.

Huldiging bij tweede plaats Als Oranje tweede wordt, vindt alsnog een huldiging plaats, maar zonder vaartocht. Er is dan wel een huldiging met publiek op het Museumplein. De organisatie van het evenement op het Museumplein is in beide gevallen in handen van de KNVB en Radio 538.

Invulling van het programma De exacte invulling van het programma is nog niet bekend. Dit wordt bepaald in nader overleg met de staf en spelers van het Nederlands elftal. Nieuwe informatie voor bewoners, bezoekers en pers is tot en met de huldiging te vinden op de website.

Grote operatie
De huldiging van het Nederlands elftal in Amsterdam is hét publieksoptreden van Oranje na thuiskomst uit Zuid Afrika. Naar verwachting komen er meer bezoekers op af dan naar Koninginnedag. De huldiging is een enorme operatie. Om te zorgen voor een veilig, ordelijk en feestelijk verloop is nauwe samenwerking nodig tussen de gemeente Amsterdam en de KNVB, maar ook met het Rijk, omliggende gemeenten, vervoerders en ondernemers. Voor meer informatie worden mensen verwezen naar de website.