Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 15 juni 2010
Plaats Nieuw Bergen

Voorfinanciering terugbetalen

Gemeenteraad besluit over kosten herindeling

De gemeenteraad van Bergen besluit op 13 juli aanstaande of de kosten die tot nu toe gemaakt zijn voor de herindeling met Gennep en Mook en Middelaar alsnog betaald worden. In Maart vorig jaar besloot Bergen onder protest medewerking te verlenen aan de voorbereidende werkzaamheden. De gemeenteraad koos voor een zelfstandige gemeente Bergen. Voor de door de provincie geïnitieerde herindeling stelde zij daarom geen krediet beschikbaar. Het college wil, nu voorlopig onduidelijk is wat er verder gaat gebeuren met het herindelingsvoorstel, het bedrag, in totaal zo'n ¤ 185.000,00, alsnog beschikbaar stellen.

Doordat het kabinet begin dit jaar de wetgevingsprocedure startte die gericht is op samenvoeging van de drie gemeenten, zijn de kosten voor de fusievoorbereiding een wettelijk verplichte uitgave voor de gemeente. Omdat Bergen geen besluit nam over het benodigde budget is afgesproken dat de gemeente Gennep de kosten voorfinanciert. Na de val van het kabinet besloot Gennep een faktuur in te dienen om de gemaakte kosten te verrekenen. Het is voorlopig onduidelijk welk besluit de Tweede Kamer na de verkiezingen van 9 juni gaat nemen. Het college wil het bedrag daarom nu beschikbaar stellen.

De besluitvorming over het wetsvoorstel bepaalt uiteindelijk of de kosten ten laste komen van de nieuwe fusiegemeente of van de drie afzonderlijke gemeenten. Wanneer de herindeling alsnog doorgaat worden de kosten betaalt uit de vergoeding die het Rijk beschikbaar stelt bij herindelingen.