Ingezonden persbericht


Foto Leeuwarden! 13 juli t/m 3 augustus 2010.
Met o.a. World Press Photo expositie, Portretten, Nostalgische route, lezingenreeks en meer.

Op 13 juli gaat Foto Leeuwarden! van start, een nieuw evenement op het gebied van fotografie in Friesland. Media Art Friesland organiseert in samenwerking met Post- Plaza deze nieuwe manifestatie rondom (pers) fotografie. Op diverse locaties in de binnenstad van Leeuwarden vinden tal van activiteiten plaats. Het evenement zal geopend worden door burgermeester Ferd Crone.
Tijdens Foto Leeuwarden! is de gerenommeerde World Press Photo expositie te zien in Grand Hotel Post-Plaza. World Press Photo komt voort uit de jaarlijks gehouden internationale persfotografie wedstrijd. De winnende foto's worden gepresenteerd in een reizende tentoonstelling, die te zien is in 90 wereldsteden. Op deze manier vraagt World Press Photo de aandacht voor fotojournalistiek in het algemeen en zet zich in om de persvrijheid grensoverschrijdend te bevorderen. Als nieuwsfoto's hebben de beelden een grote actuele zeggingskracht. Deze foto-expositie doet bezoekers stilstaan bij intrigerende beelden uit het dagelijks leven, natuur, sport en kunst en cultuur uit vele delen van de wereld. In de expositie is ook de World Press Kiosk te vinden met alle informatie over de deelnemende fotografen en de verhalen achter de indrukwekkende foto's.
In de Openbare Bibliotheek is `Gelaten land' te zien van de Friese persfotograaf Laurens Aaij. Speciaal voor Foto Leeuwarden! maakte hij een nieuwe fotoreeks over België waarin hij een reactie geeft op de expositie Flakkelân waarin portretten van Friesland getoond worden door de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren, te zien in het Fries Museum.
Op het Zaailand (Ruiterskwartier) is een nostalgische ontdekkingstocht van historische persfotobeelden uitgezet. Voor deze gelegenheid stelde de Leeuwarder Courant voor de eerste keer haar archief beschikbaar en maakte een bijzondere selectie. De serie toont een verrassende kijk op de geschiedenis van Leeuwarden. In de karakteristieke straten Sintjacobstraat en Weerd zijn historische portretten in winkeletalages te aanschouwen van betekenisvolle Leeuwarders. Deze foto's zijn afkomstig uit het archief van het Historisch Centrum Leeuwarden. Inhoudelijke verdieping wordt geboden in de lezingenreeks `Portretten vanuit verschillend Perspectief', waarin de gerenommeerde fotografen Rob Hornstra, Victor Bergen Henegouwen en Henk Wildschut over hun werk vertellen. Dé kans om meer te weten te komen over de werkwijzen, inspiratiebronnen en werk van deze verschillende portretfotografen. Speciaal voor (amateur)fotografen geeft Rob Hornstra een masterclass met werkbespreking.
Als klap op de vuurpijl van Foto Leeuwarden! kan iedereen in de huid kruipen van een persfotograaf. Jong tot oud kunnen een eigen (onbewerkte) persfoto inleveren voor deelname aan de wedstrijd LC-Lezersfoto 2010, in samenwerking met de Leeuwarder Courant. De winnende foto wordt tijdens de World Press Photo expositie getoond.
Meer informatie over Foto Leeuwarden! en opgave voor de lezingenreeks en masterclass: www.fotoleeuwarden.nl

Noot van de redactie

Praktische informatie:

World Press Photo expositie: 13 juli t/m 3 augustus 2010, In Grand Hotel post Plaza, Tweebaksmarkt 25-27, entree: 4,50 (op vertoon van de entreekaart ontvangt u een gratis kopje koffie of thee), kinderen t/m 12 jaar 2,50

Laurens Aaij Gelaten land: 13 juli t/m 10 augustus 2010, Openbare Bibliotheek Leeuwarden, Wirdumerdijk 34, gratis entree

Nostalgische route: 13 juli t/m 1 september, Ruiterskwartier Zaailand, gratis entree Historische portretten in de Sint Jacobstraat en Weerd; 13 juli t/m 3 augustus gratis entree,
Lezingenreeks Potretten vanuit verschillend Perspectief: 23 juli, 14.00-17.30, sprekers (met website voor info), entree 10,00 incl. toegang World Press expo), opgave via fotoleeuwarden@gmail.com
Masterclass door Rob Hornstra: 24 juli, 10.00-17.00, entree 15,00 (incl.lunch en toegang tot de World Press tentoonstelling) opgave via fotoleeuwarden@gmail.com Fotowedstrijd: voor meer informatie kijk op: www.lc.nl/fotowinkel
---

Informatie Media Art Friesland
Kunst, media, technologie en samenleving zijn de peilers waarop Stichting Media Art Friesland vaart. Media Art Friesland vormt een platform voor vernieuwende en disciplineoverschrijdende audiovisuele kunsten. Regelmatig organiseert zij presentaties, tentoonstellingen, projecten op het gebied van multimedia kunst, voor een zo breed mogelijk publiek. Haar projecten zijn, door samenwerking met culturele- en onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, een stimulans voor kunstenaars en studenten beeldende kunst en nieuwe media. Media Art Friesland ontwikkelt daarnaast lesprogrammas en biedt zich aan als projectontwikkelaar voor onderwijs- en culturele instellingen en kunstenaars om activiteiten op het gebied van mediakunst te organiseren.

Media Art Friesland heeft drie doelstellingen geformuleerd die als kapstok fungeren voor al haar projecten: talentontwikkeling, kennisuitwisseling en stimulering van het cultureel ondernemerschap.
Sinds 2010 heeft Media Art Friesland de rol van Cultuurmakelaar Media-Kunst op zich genomen. Vanuit deze functie worden diverse projecten georganiseerd en samenwerking met andere partijen tot stand gebracht. In het geval van dit festival gaat het onder andere om samenwerkingen met ondernemers uit Leeuwarden (Post Plaza, de ondernemers uit de binnenstad, waarmee een verbinding wordt gelegd tussen cultuur en het bedrijfsleven, Historisch Centrum Leeuwarden, waardoor cultureel erfgoed en historie een plek krijgen in evenement gericht op de actualiteit, en Marketing Leeuwarden om zo de stad Leeuwarden te profileren.

Niet ter publicatie:
Voor vragen of voor het opvragen van beeldmateriaal in hogere resolutie betreffende Foto Leeuwarden! kunt u contact opnemen met Floor Boogaart, projectleider Foto Leeuwarden!
Bereikbaar op 06-47258418/ fotoleeuwarden@gmail.com www.mediaartfriesland.nl
www.fotoleeuwarden.nl / www.mediaartfriesland.nl