Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DELTA LLOYD WK 470 2010 TREKT STERK VELD NAAR DEN HAAG

Blauwe VuvuZeila's uitgedeeld voor voetbalfinale

Den Haag, 7 juli 2010

Het Delta Lloyd WK 470 trekt een sterk veld naar de Haagse kust. In de afgelopen weken verzamelden 's werelds beste zeil(st)ers zich bij het Internationaal Topzeilcentrum Den Haag. Ook de Delta Lloyd Kernploeg-teams kwamen veelvuldig in actie voor de laatste trainingsessies. Aanstaande zondag om 15.00 uur start de oefenrace. Op maandag 13 juli om 12.00 uur begint de officiële strijd om de wereldtitels bij de vrouwen en mannen in deze olympische klasse. Er doen in totaal 41 landen mee.

Bij de heren staan 124 teams ingeschreven, waaronder vier uit Nederland. Ondanks het blessureleed van begin dit jaar, gelden Sven en Kalle Coster uit Amsterdam als kanshebbers. De broers eindigden vorig jaar als vierde en voeren nog altijd de wereldranglijst van de ISAF (int. Zeilbond) aan. Steven Le Fèvre (Santpoort) en Steven Krol (Leiden), net als de Costers lid van de Delta Lloyd Kernploeg, zijn ook potentiële kandidaten voor de afsluitende Medal Race met de beste tien van de wereld.

Sime Fantela en Igor Marenic verdedigen hun titel op de Noordzee. De Kroaten zijn bezig aan een sterk seizoen. Ze namen aan zes evenementen deel, waarbij ze viermaal op het podium stonden. 'We hebben een goede voorbereiding gehad en we zijn in vorm. Maar er zijn misschien wel tien teams die kunnen winnen, dus we gaan erheen en varen onze eigen race. Dan zien we wel wat er gebeurt", aldus Fantela. Een van die andere favorieten is ondermeer Malcom Page (AUS), de gouden medaillewinnaar van de Spelen in 2008 en meervoudig wereldkampioen. Met zijn nieuwe bemanning Matt Belcher won hij vorige maand de Kielerwoche (World Cup). De nummers één van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik, Nick Asher en Elliot Willis (GBR), zijn eveneens present. Zij pakten de wereldtitel al twee keer eerder, dus ook zij kennen de klappen van de zweep.

Flinke concurrentie voor Westerhof/Berkhout
Bij de dames telt de vooringeschreven vloot 64 duo's, waarvan drie met NED in de zeilen. Onder hen ook de regerende wereldkampioenen Lisa Westerhof (Scheveningen) en Lobke Berkhout (Zwaag), die vorig jaar stuntten door na drie maanden samenwerken al de wereldtitel op te eisen. Dit seizoen verloopt moeizamer, maar in Medemblik bij de Delta Lloyd Regatta stonden ze er weer. Daar won het ervaren duo zilver.

Ze zullen geduchte tegenstand ondervinden van de Italianen Guilia Conti en Giovanna Micol, die in 2009 Europese kampioen werden. Dit seizoen stonden ze bij de World Cups in Palma en Medemblik op het hoogste schavot. Verder eindigden ze nooit buiten de top vier. De Françaises Ingrid Petitjean en Nadège Douroux zijn eveneens op dreef. Zij voeren de ISAF wereldranglijst aan en stonden in 2010 al viermaal op het podium.

Het tweede Oranjeteam uit de Delta Lloyd Kernploeg, Margriet Fokkema (Spanbroek) en Marieke Jongens (Utrecht), timmert behoorlijk aan de weg. In 2009 werden de vrouwen tweede in Hyeres en in 2010 wisten ze zich tweemaal voor de Medal Race te plaatsen.

Live uitzending Medal Races
Van maandag 12 juli tot en met woensdag 14 juli vinden de kwalificatieraces plaats. Dan wordt het deelnemersveld opgedeeld in Gold, Bronze en eventueel Silver. De finale serie wordt van donderdag 15 juli tot en met zondag 18 juli gezeild. De beide Medal Races staan op 18 juli gepland en worden live op internet uitgezonden.

Voetbalfinale met blauwe VuvuZeila's
Geïnspireerd op de voetbalsuccessen in Zuid-Afrika, liet hoofdsponsor Delta Lloyd 1.500 blauwe VuvuZeila's maken. Elke deelnemer aan het Delta Lloyd WK 470 Den Haag ontvangt er eentje bij de inschrijving en ze worden aan het publiek uitgedeeld. Na de openingsceremonie op zondagavond 12 juli en het aansluitende buffet, zal het binnenterrein van de Scheveningse haven nautisch blauw kleuren. Topzeilers, coaches en vrijwilligers zullen dan gezamenlijk het Nederlands elftal in de WK Voetbalfinale aanmoedigen, die live op televisieschermen wordt uitgezonden.

Nederlandse herenteams:

Sven en Kalle Coster, Delta Lloyd Kernploeg

Steven Le Fèvre en Steven Krol, Delta Lloyd Kernploeg

Jorick (Delft) en Rogier (Lelystad) Weijers, talentploeg

Dirk Bennen (Haarlem) en Remy (Uithoorn) Oomens, talentploeg

Nederlandse damesteams:

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout, Delta Lloyd Kernploeg

Margriet Fokkema en Marieke Jongens, Delta Lloyd Kernploeg

Rosita Bakker (Spierdijk) en Jeske Kisters (Vessem), talentploeg

Voor meer informatie, surf naar http://www.470worlds2010.com/

/// Einde