EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

13 juli 2010

Bedrijfsleven vraagt extra aandacht voor A2 Oudenrijn - Everdingen

Daadkrachtig kabinet doorbreekt impasse wegenaanpak

Verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN), VNO-NCW Utrecht en de Kamer van Koophandel Midden-Nederland zijn zeer ingenomen met de wijze waarop het kabinet de afgelopen jaren werk heeft gemaakt van de wegenaanpak. Dit hebben de organisaties laten weten in een officiële inspraakreactie op het ontwerptracébesluit A2 Oudenrijn - Everdingen. De geïntensiveerde aanpak van het Nederlandse wegennet en de A2-corridor in het bijzonder is volgens de organisaties noodzakelijk om de economie ook in de toekomst draaiende te houden.

In de brief vragen de partijen voor het project A2 Oudenrijn - Everdingen om extra aandacht voor het vrachtverkeer. Nieuwe verzorgingsplaatsen moeten ook ruimte bieden voor ecocombi's (lange zware voertuigen tot 25,25 m) en uitgerust worden met een spiegelafstelplaats. Verder dienen de rotondes geschikt gemaakt te worden voor de snelle afwikkeling van vrachtauto's.

Het bedrijfsleven loopt alleen al door files in het gebied rondom Utrecht stad jaarlijks minimaal 54 miljoen euro schade op. Landelijk worden de filekosten geschat op 1,3 miljard euro (bron Verkeer en Waterstaat). Door de aanpak van de A2 langs Utrecht zal die schadepost flink teruglopen. Dat levert op termijn honderden miljoenen euro's extra op voor het bedrijfsleven en dus ook voor de Nederlandse schatkist. Dit kabinet begrijpt dat investeren in wegen investeren in de toekomstige welvaart van Nederland is, aldus het bedrijfsleven.