Ingezonden persbericht


Persbericht
13 juli 2010

---

YFU-uitwisselingsstudenten doen NT2 examen

De YFU-uitwisselingsstudenten Dániel uit Hongarije en Beáta uit Roemenië namen afgelopen week deel aan het NT2 examen. Het staatsexamen NT2 - Nederlands als Tweede Taal - is een examen Nederlands voor mensen met een andere moedertaal die op latere leeftijd Nederlands hebben geleerd. Dániel en Beáta verbleven het afgelopen jaar in Nederland om Nederlands te leren en onze cultuur te ontdekken. Dániel woonde bij een gastvrij gezin in Amerongen en Beáta in Boxtel.

Waarom het staatsexamen NT2?
Dániel: "Het is belangrijk om wanneer je in een ander land woont te kunnen communiceren met de mensen. Ook vergroot het leren van een tweede Europese taal mijn studie- en werkmogelijkheden binnen Europa. Zonder de taal te spreken kan je ook slecht vrienden maken." Beáta: "Doordat ik naar een Nederlandse middelbare school ging werd het leren van de taal makkelijker. Mijn klasgenoten hielpen mij en ook mijn gastgezin praatte alleen maar Nederlands thuis. Doordat ik steeds Nederlands om mij heen hoorde, was het makkelijker om te leren. In het begin was het wel heel vermoeiend, omdat je bij elk woord wat je hoort en zegt na moet denken. Ook was ik in het begin bang dat mensen zouden lachen, omdat ik veel fouten maakte." YFU stimuleert de uitwisselingsstudenten om zich de Nederlandse taal snel eigen te maken. Op de oriëntatie week na aankomst in Nederland krijgen de studenten 5 dagen intensieve taalles. Vervolgens krijgen zij het zelfstudieboek De Delftse Methode mee. Deze zelfstudie m ethode bevat tevens cd's waarmee de uitspraak kan worden geoefend.

Heb je het examen gehaald?
Beáta: "Ik heb mijn examen 2 dagen voor mijn vertrek naar Roemenië gedaan, dus ik moet nog ongeveer 4 weken wachten totdat ik mijn resultaten binnen heb. Ik ben heel benieuwd naar de uitslag." Dániel: "Ja, ik heb mijn NT2 examen gehaald. Ik ben ontzettend blij, omdat ik op bijna alle onderdelen de maximale score heb gehaald."

Uitwisselingsorganisatie YFU
YFU is erg trots op haar studenten. Als internationale non-profit organisatie zetten wij ons al meer dan vijftig jaar in om begrip en tolerantie voor culturele verschillen te bevorderen door educatieve uitwisselingen voor jongeren van 15 tot 18 jaar.

Gastvrije gezinnen gezocht!
In augustus komt er een nieuwe groep internationale studenten naar Nederland om hier een schooljaar (11 maanden) middelbaar onderwijs te volgen. Zij zijn qua karakter net zo divers als qua nationaliteit. Voor deze studenten zijn wij op zoek naar een gastvrij gezin. Dit is uw kans om de wereld in huis te halen en de cultuur van uw gastkind te leren kennen. U leert ook uw Nederlandse cultuur in een ander licht te zien. Legt u uw gastkind uit hoe kaas gemaakt word? Waarom we op 30 april massaal in het oranje gehuld zijn? Wie Anne Frank is? Neem voor meer informatie contact op met YFU, telefoonnummer 0297-26 48 50, of schrijf u in als gastgezin op onze website: www.yfu.nl.



Ingezonden persbericht