Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Poppodium Bazart, Den Haag
13 juli, 2010

Winnaar NK Grunten 2010 bekend!

De strijd om de felbegeerde Bloedbokaal is alweer voorbij en maar één man kan eruit komen als winnaar: de Friese NIEK LUINGE mag zichzelf na een spannende kampioenschap de beste Grunter van Nederland noemen!

De vijfde editie van het NK Grunten was wederom een ontmoeting van de beste en meest enthousiaste grunters van Nederland. Vanuit het hele land kwamen grunters strijden om de titel Nederlands Kampioen Grunten in poppodium Bazart in Den Haag. Vanwege het warme weer lieten een aantal van de ingeschreven grunters het afzien, maar dat kom de pret niet drukken! Tijdens de eerste ronde moesten de deelnemende grunters 30 seconden lang a capella grunten. Tijdens deze ronde kwam er van alles voorbij: grunts uit eigen nummers van de diverse bands van de deelnemers, covers van bekende metalbands als Dimmu Borgir en Pantera, maar ook onverwachte grunts, zoals "Poker Face" van Lady Gaga en een variatie van "Lief Klein Konijntje", namelijk "Lief Dood Konijntje", uitgevoerd door verdedigend kampioen Yannick Coolen! Na een optreden van begeleidingsband Obsidian ging de wedstrijd verder met de tweede ronde.

Tijdens deze ronde konden de grunters zich echt uitleven: ze werden begeleid door de band Obsidian. Hiervoor konden de grunters voorafgaand aan de wedstrijd kiezen uit 5 nummers: 'Guardians Of Asgaard' van Amon Amarth, 'Silencer' van The Haunted, 'Born Of Fire' van Slayer, 'Walk' van Pantera, en, heel opvallend, 'Beat It' van Michael Jackson. De Winnaar

Na beide rondes én uitgebreid overleg tussen de juryleden werd de Friese Niek Luinge benoemd tot de beste grunter van Nederland! Hij won 2 dagen studiotijd in Excess Studio's te Rotterdam, een microfoon met inscriptie en natuurlijk de Bloedbokaal. Tijdens de eerste ronde maakt Luinge al indruk met zijn a capella uitvoering van "The Serpentine Offering" van Dimmu Borgir. Voor de tweede ronde had hij gekozen voor 'Guardians Of Asgaard' van Amon Amarth, waarmee hij wederom hoog scoorde. Volgens de jury had Luinge veruit de beste stem, een goed bereik en was hij helder en duidelijk te verstaan, iets wat moeilijk te bereiken is met grunten. Als een van de weinige deelnemers zonder band kondigde Luinge aan de studiotijd en microfoon te schenken aan zijn achterbuurjongen, Jean-Luc. Na afloop van de prijsuitreiking mocht Luinge zelfs een nummer meegrunten met de headliner, de Belgische In-Quest. De derde plaats ging naar Marquis of Vermin en de tweede plaats was voor de winnaar van 2009, Yannick Coolen.
Website: www.nkgrunten.nl