Ingezonden persbericht


Persbericht

Rallydebuut voor Gaby Uljee op tweede generatie bio-methanol

Etten-Leur, 13 juli 2010 - Tijdens haar rallydebuut in de Exotic Green Rally afgelopen weekend in Etten-Leur, had coureur Gaby Uljee een 'groene missie'. Als eerste vrouw in de BioMCN/GUTTS/Bas Koeten Racing Nissan 350Z liet zij zien dat duurzame biobrandstof hand in hand gaat met goede prestaties. Met de brandstof (M85), een mix van 85% bio-methanol en 15% benzine, werd de strijd aangegaan in deze door mannen gedomineerde rally. Zij eindigde daarbij als 17e algemeen in de rallysprint.

Het was een lastig begin voor Gaby Uljee, het eigene aan de rallysport is om hoge snelheid te ontwikkelen op zeer smalle wegen, vaak nauwelijks breder dan de auto zelf. In de snellere secties kwam de jarenlange circuit ervaring goed van pas en liet Gaby de auto hard staan. In de krappere haakse en overhaakse bochten is het moeilijk om de auto snleheid te laten houden. De tijden zakten per proef en dus was een geweldige leercurve te zien.

Ook het rijden op pacenotes was compleet en het constant vertalen van de codes naar de snelheid vereiste alle concentratie. Halverwege de rally moest vanwege een haperende versnellingsbak deze nog gewisseld worden, het team van Bas Koeten Racing verrichte deze klus in 40 minuten, een geweldige staaltje sleutelwerk onder hoge druk. In de eindfase van de rally brak het noodweer uit en moest de groene Nissan 350Z behoedzaam naar de finish worden gebracht. Al met al een geweldige prestatie en een enerverende wedstrijd.

Productie duurzame biobrandstof

BioMCN, de producent van de bio-methanol opende eind juni officieel zijn productielocatie in Delfzijl. Zij produceren tweede generatie bio-methanol middels een gepatenteerd proces. De grondstof is ruwe glycerine, een duurzame biomassa die vrijkomt als reststroom bij het verwerken van plantaardige oliën en dierlijke vetten. Hiermee wordt ruim 70% CO2 uitstoot bespaard. BioMCN bewijst samen met de stichting GUTTS die zich inzet voor een duurzame auto- en motorsport, dat M85 een fantastische brandstof is.

Samen met haar navigator Dennis Goossens liet Uljee zien dat een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof nu al binnen handbereik ligt. Over het rijden op duurzame bio-methanol zegt ze: "100 procent vermogen en 100 procent geluid; de echte racebeleving! Het is fantastisch dat ik in deze auto mijn rallydebuut heb mogen maken. Dit smaakt naar meer!"

Einde bericht

Over BioMCN
BioMCN is de grootste producent van tweede generatie biobrandstoffen ter wereld. Het bedrijf uit Delfzijl heeft ongeveer 90 medewerkers in dienst en produceert bio-methanol van reststromen die ontstaan bij de verwerking van plantaardige oliën en dierlijke vetten. BioMCN streeft er naar om haar leidende rol en de rol van bio-methanol als duurzame energiebron de komende jaren zowel in Europa als in andere delen van de wereld verder uit te bouwen. Meer informatie over BioMCN is te vinden op: www.biomcn.eu

Over Stichting GUTTS
De Stichting GUTTS is in 2005 opgericht als platform voor duurzame auto- en motorsport. Inmiddels is GUTTS uitgegroeid tot een netwerk van organisaties die vanuit hun eigen competentie een bijdrage leveren aan de verduurzaming van auto- en motorsport. Daarnaast wordt GUTTS ingehuurd door tal van organisaties zoals de ANWB en de BOVAG. Meer informatie over GUTTS is te vinden op: www.gutts.nl Meer informatie over de Exotic Green Rally is te vinden op: www.exoticgreenrally.nl