Minder deelnemers voetbalpool tijdens WK

Amsterdam, 13 juli 2010

Het WK voetbal is voorbij, dus de prijzen van de voetbalpools worden uitgekeerd. Een op de zes respondenten op de Vraag van Vandaag deed mee aan een voetbalpool. Ruim een kwart (27%) van de deelnemers heeft gewonnen, driekwart verliest zijn inleg. Tijdens het WK van 2010 deden minder respondenten mee aan een pooltje dan tijdens het afgelopen EK.

Het wereldkampioenschap is voorbij en de Spanjaarden namen de wereldbeker mee naar huis. Maar tijdens het WK ging niet alleen om de trofee. Veel collega's en vrienden speelden ook onderling een wedstrijd via de voetbalpool. De pot van de voetbalpool kan worden binnengesleept door met juiste voorspellingen de andere deelnemers af te troeven. Tijdens het WK in Zuid-Afrika deden minder respondenten mee aan een pooltje dan tijdens het toernooi om de Europese titel, twee jaar geleden (16% versus 18%).

Verdeling van de pot

De voetbalpool blijft wel populair, blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder 85.000 respondenten. Een op de zes (16%) respondenten heeft meegedaan aan een pooltje. Van deze deelnemers geeft iets meer dan een kwart (27%) aan geld te hebben gewonnen. Daar kun je uit afleiden dat er ook vaak tweede en derde prijzen zullen zijn uitgereikt en dat niet overal de pot volledig naar de winnaar is gegaan. Een op de negen respondenten geeft aan meer dan 100 euro te hebben gewonnen. Een groep van 16% won minder dan 100 euro. Iets meer dan de helft (53%) heeft tot 10 euro verloren en bij 20% gaat het om 10 euro of meer.

Weinig economische winst

Economisch gezien maken de voetbalpools geen verschil. Als iemand wint, betekent dat immers het verlies van de anderen. Voor de winnaars is het winnen van de voetbalpool meestal ook niet echt een financiële klapper. Voor een aanslag van de fiscus (boven de 454 euro) hoeven de meeste winnaars dan ook niet te vrezen. De voetbalpool is vaak meer voor de gezelligheid dan voor het gewin. Soms zullen collega's een beroep doen op de solidariteit van de winnaar. Op menige werkvloer wordt van de winnaar verwacht dat hij (of zij) van de winst trakteert. Zo levert de verloren finale toch nog wat lekkers op.

© 2010 ING Economisch Bureau