Provincie Gelderland

Arnhem, 13 juli 2010

GELDERLAND BLIJFT ZICH VERWEREN TEGEN PROEFBORINGEN STEENKOOLGAS

De provincie Gelderland tekent beroep aan tegen de beslissing van de Minister van Economische Zaken het bezwaar van Gelderland te verwerpen. Gelderland protesteerde eerder tegen de beslissing om aan het Australische bedrijf Queensland Gas Company Limited toestemming te verlenen om op zoek te gaan naar steenkoolgas in de grond van 22 Gelderse gemeenten en 18 Overijsselse gemeenten.

Het bedrijf Queensland Gas Company Limited wil op zoek naar steenkoolgas in de Gelderse en Overijsselse bodem. Daarvoor is het nodig dat er verkenninsonderzoek wordt gedaan. Dat betekent dat er proefboorinstallaties in het Gelderse landschap mogen komen op diverse plaatsen voor een periode van vier jaar. Belangrijkste argument voor het beroep is dat de Minister bij de vergunningverlening een toets moet doen naar de 'maatschappelijke verantwoordelijkheidszin.' Dit is volgens Gelderland onvoldoende gebeurt. Het bedrijf laat niet zien dat het -indien er steenkoolgas wordt gewonnen- bereid is om klimaatcompenserende maatregelen te nemen.

Gelderland is van mening dat op weg naar een duurzame samenleving alle investeringen gericht moeten zijn op energiebesparing en opwekken van duurzame energie en dat zoeken naar fossiele en dus vervuilende brandstoffen niet meer van deze tijd is. Indien dit wettelijk niet te verhinderen is, wil Gelderland tenminste dat er klimaatcompensatie wordt voorgeschreven.



Provincie Gelderland