Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 13 juli 2010

Medicijnrekeningen blijven vaker onbetaald
Apothekers kiezen Flanderijn als incassopartner

De overkoepelende organisatie van apothekers KNMP heeft voor haar leden een raamovereenkomst afgesloten met Flanderijn Gerechtsdeurwaarders en Incasso. Dit moet gaan leiden tot een professioneler debiteurenbeheer en een stringenter aanmaningsbeleid binnen de apothekersbranche. Als gevolg van ontwikkelingen in de zorg loopt het aantal niet betaalde medicijnrekeningen de laatste tijd flink op. De KNMP heeft voor Flanderijn gekozen vanwege de landelijke dekking, de bewezen track record in de zorgbranche en de correcte wijze van incasseren.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie is de overkoepelende beroeps- en brancheorganisatie van apothekers en behartigt zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie. Op grond van het nieuwe raamcontract kunnen zowel grote apothekersorganisaties als individueel gevestigde apothekers een beroep gaan doen op de kennis en ervaring van Flanderijn. Volgens algemeen directeur van het KNMP-bureau Léon Tinke is er sprake van een stijgende tendens als het gaat om niet betaalde rekeningen bij apothekers. Vooral nu er steeds meer medicijnen voor eigen rekening komen of slechts deels door de zorgverzekeraar worden vergoed ziet de branche het aantal openstaande rekeningen snel toenemen.

Aanslag op de gezonde bedrijfsvoering
"Als beroeps- en brancheorganisatie faciliteren wij apothekers bij de dagelijkse beroepsuitoefening en bedrijfsvoering en helpen we om de kwaliteit binnen de apotheekpraktijk te behouden. Een professioneel debiteurenbeheer hoort daar bij", aldus Tinke. Volgens hem voelen veel apothekers nog een zekere schroom om aanmaningen te versturen of vorderingen uit handen te geven. "Begrijpelijk, want de betrokkenheid bij de patiënt is doorgaans groot en niemand slikt medicijnen voor zijn plezier", zegt Tinke. "Aan de andere kant vormen onbetaalde rekeningen een aanslag op de gezonde bedrijfsvoering en daar is op de lange termijn ook niemand bij gebaat. Vandaar dat wij wel een signaal willen afgeven."

Kennis van problematiek
Vanwege de gevoeligheden binnen de branche heeft de KNMP bewust gekozen voor een incasso-partner met kennis van de zorg en een zekere sociaal-maatschappelijke betrokkenheid, aldus Gerard Gerrietsen van Flanderijn. "Wij werken al samen met een groot aantal zorgverzekeraars en kennen de problematiek. De komende periode zullen wij de apothekers persoonlijk benaderen om te bekijken hoe de problematiek in hun geval het best aangepakt kan worden. We leggen niet één grid neer voor alle apothekers. Dit type incasso is maatwerk." (Einde bericht)