Europese Jeugdwerkconventie stelt buitenschools leren centraal

13/07/2010 16:19

StampMedia

Eerste Europese Jeugdwerkconventie stelt buitenschools leren centraal

De eerste Europese Jeugdwerkconventie mondde uit in de Verklaring van Gent. Jeugdwerkers, beleidsmakers en onderzoekers vanuit heel Europa zaten samen om een nieuw kader op te bouwen rond jeugdwerk op een Europees niveau. België grijpt als EU-voorzitter alvast de kans om dit verder uit te bouwen.

Pascal Smet, Minister van Jeugd, sloot zaterdag de eerste Europese Jeugdwerkconventie af met de Verklaring van Gent waarin de conclusies van de conventie zijn samengevat. Deze verklaring dient als input voor de 'Resolutie over Jeugdwerk' die de Ministers van Jeugd in november zullen goedkeuren.

Buitenschools leren

De officiële verklaring van de conventie is gericht aan de Raad van Europa, de nationale ministers bevoegd voor jeugdzaken, de Europese Commissie en jeugdwerkers en beleidsmakers in het algemeen. De voornaamste conclusies zijn: er is nood aan samenwerking tussen jeugdwerkers en beleidsmakers, samenwerking met andere sectoren en meer kennisdeling tussen jeugdwerkers. Diversiteit en een lage instapdrempel zijn belangrijke aandachtspunten. Ook is er behoefte aan meer internationale en interculturele uitwisseling en een wettelijk kader voor duurzame ondersteuning van jeugdwerk.

Jeugdwerk werd tijdens de conventie opgevat als "het bieden van ruimte en kansen aan jongeren om hun eigen toekomst vorm te geven." Het omvat een scala van activiteiten van sociale, culturele, educatieve of politieke aard voor jongeren. Sport en diensten voor jongeren horen daar ook steeds vaker bij. Het is een vrijetijdsactiviteit waarbij 'buitenschools' leren centraal staat.

België neemt voortouw

"Vlaanderen is een koploper inzake jeugdwerk. Ik ben blij dat we met deze Verklaring iets van onze ervaring en rijkdom inzake jeugdwerk kunnen doorgeven aan het Europese niveau. Ik ben er ook van overtuigd dat, eens deze Verklaring kan worden omgezet in een Resolutie en jeugdwerk een reëel agendapunt wordt voor de Unie, ook onze eigen jeugdsector daar beter van wordt", stelt Pascal Smet, Minister van Jeugd.

België heeft als EU-voorzitter de kans om de voortrekkersrol in jeugdwerk te bevestigen. In vergelijking met de andere Europese landen ligt de deelname aan jeugdwerk (bvb. via lidmaatschap van een jeugdbeweging) wel vier keer zo hoog als het Europees gemiddelde, stelt Walter Baeten, professor in de geschiedenis van jeugdwerk.

Jeugdwerk moet mee met zijn tijd

De Jeugdwerkweek in Gent startte eerder al met de Europese conferentie over de geschiedenis van jeugdwerk en jeugdbeleid. De belangrijkste conclusies zijn dat jeugdwerk moet kunnen omgaan met de snel veranderende maatschappij, terwijl het vragen stelt bij sociale evoluties die mogelijk een uitsluitend effect hebben. Daarnaast zijn er steeds verschillende vormen van jeugdwerk nodig. Samen met de Jeugdwerkconventie leggen deze twee bijeenkomsten de basis voor de inhoud van de resolutie.

Dag van de jeugd

De twee evenementen in Gent maken deel uit van een ruimer programma van het Belgisch voorzitterschap Jeugd dat een half jaar duurt. Speerpunten zijn jeugdwerk, jongeren en werk, en de Europese en Internationale agenda inzake het beleid naar kinderen, jongeren en kinderrechten. Andere steden waar evenementen plaatsvinden zijn Namen, Leuven, Antwerpen, Brussel en Bütgenbach. Eerstvolgende afspraak is in Brussel op de 'Picnic Eurotastic' op 12 augustus om de Internationale dag van de Jeugd te vieren.

http://www.youtheutrio.be

© 2010 - StampMedia - Tom Laurent

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel