Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

STICHTING HARTEKIND DONEERT 16.000 EURO

SPORT TOEGANKELIJK MAKEN VOOR KINDEREN MET HARTAFWIJKINGEN

Maarssen, 13 juli 2010 - Voor kinderen met aangeboren hartafwijkingen is sporten niet vanzelfsprekend: kan het hart de inspanning wel aan? Stichting Hartekind stelt hartslagmeters beschikbaar voor het eerste onderzoek ter wereld dat duidelijkheid geeft over het effect van sport op kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Deze subsidie is de eerste bijdrage van Stichting Hartekind aan wetenschappelijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen.

Het onderzoek geeft antwoord op de vraag wat er tijdens sport precies gebeurt met het hart van kinderen met een aangeboren hartafwijking. De hartslagmeters zorgen dat in het onderzoek de juiste intensiteit van inspanning wordt gebruikt. De resultaten van het onderzoek moeten ervoor zorgen dat deze kinderen op een verantwoorde manier kunnen sporten, net als elk ander kind.

Aangeboren hartafwijkingen bij kinderen

Meer dan 90% van de bestaande fondsen richt zich op alle vormen van hartafwijkingen bij volwassenen. Aangeboren hartafwijkingen bij kinderen zijn veel zeldzamer en totaal verschillend van (verworven) hartafwijkingen bij volwassenen. Hierdoor richten deze fondsen zich nauwelijks op aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. Vernieuwend onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen vereist een aanpak gericht op de specifieke genetische eigenschappen van deze vorm van hart- en vaatziekten.

Overhandiging cheque

Donderdagmiddag 15 juli overhandigt Tjerk Suurenbroek, voorzitter van Stichting Hartekind, de cheque van 16.000 euro aan prof.dr. W.A. Helbing, hoofd kindercardiologie van het Erasmus MC. Hij leidt het onderzoek, dat wordt gedaan in samenwerking met de afdelingen kindercardiologie van het AMC (Amsterdam), het LUMC (Leiden), UMC St Radboud (Nijmegen) en WKZ (Utrecht). Van de donatie van Stichting Hartekind worden 160 hartslagmeters gekocht.

Over Stichting Hartekind

Stichting Hartekind zet zich in voor kinderen met een aangeboren hartafwijking: Hartekinderen. De stichting wil dat zij 'gewoon kind' kunnen zijn, met als motto 'Kind zijn, hart nodig!' De inspanningen van Stichting Hartekind richten zich met name op het bieden van betere medische kansen voor Hartekinderen en op het genereren van aandacht voor hun dagelijkse situatie. Dit wil de stichting bereiken door het stimuleren en financieren van relevant wetenschappelijk onderzoek en het steunen van projecten en initiatieven voor Hartekinderen.

EINDE PERSBERICHT