Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 169 TR
Datum: 13 juli 2010

Werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit langer open

De werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit in Fryslân, Atelier Fryslân, blijft twee jaar langer open. `Atelier Fryslân heeft de kwaliteit van de ruimte op de agenda gezet door gevraagd en ongevraagd advies te geven over de inrichting van Fryslân', aldus Gedeputeerde Hans Konst. `Friese organisaties kunnen hun voordeel doen met deze werkplaats'. Gedeputeerde Staten hebben op basis van een evaluatie het voornemen om de werkzaamheden van het Atelier twee jaar te verlengen tot oktober 2012. Dit voornemen zal vooruitlopend op de behandeling van de Uitvoeringsagenda Streekplan 2011-2013 aan Provinciale Staten worden voorgelegd.

In het Friese streekplan is het begrip ruimtelijke kwaliteit de leidraad. Hans Konst: `Het landschap en de ruimte vormen hèt kapitaalgoed van Fryslân, nu en in de toekomst. Het werken aan een economisch sterk en tegelijkertijd mooi Fryslân is daarom ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid.'

Uit de evaluatie blijkt dat de ruimtelijke kwaliteit steeds vaker op de agenda staat van maatschappelijke organisaties en overheden. Atelier Fryslân heeft hier aan bijgedragen door prikkelende en deskundige adviezen te presenteren. De adviezen over bijvoorbeeld windenergie en de gevolgen van de klimaatverandering voor Fryslân hebben flinke aandacht gehad in publieke discussies en de media.

Atelier Fryslân is een onafhankelijk werkatelier dat gevraagd en ongevraagd adviezen over de kwaliteit van de ruimte in Fryslân geeft, inspireert en stimuleert. Het atelier heeft geen controlerende of toetsende taak, maar ontwikkelt ideeën en adviseert in de beginfase van ruimtelijke planvorming. In principe kan iedereen die actief is op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling een vraag om advies indienen bij het atelier dat sinds oktober 2008 is geopend. Gedurende de laatste twee jaar van het atelier moet het accent komen te liggen op samenwerking met andere partijen en op de overdracht van kennis in bestaande structuren.