Ingezonden persbericht


persbericht

Nu eens góed nieuws uit de bouwsector
Hoos van opleveringen van CPO projecten

Waar in de reguliere woningbouwsector het water aan de lippen staat en overal projecten worden afgeblazen of in de wacht gezet, floreert de markt van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Momenteel zijn er meer dan 1000 van deze woningen in ontwikkeling en worden deze zomer 9 van dergelijke woningbouwprojecten opgeleverd .

CPO is een vorm van woningbouwontwikkeling waarbij de toekomstige bewoner samen met zijn buren, zelf opdrachtgever is voor het woningbouwproject waar hij uiteindelijk ook komt te wonen. Omdat deze ontwikkelingsvorm een beroep doet op de zelfredzaamheid van de burger, stimuleert de overheid deze methode de laatste jaren. Deze extra aandacht begint nu zichtbaar zijn vruchten af te werpen. Bureau Bouwen In Eigen Beheer (BIEB) uit Eindhoven meldt dat zij momenteel alleen al via hun organisatie 46 van dergelijke projecten begeleidt. BIEB is een bureau dat zich richt op de opzet en begeleiding van verenigingen, die hun eigen project ontwikkelen. De door BIEB ondersteunde verenigingen zijn samen goed voor zo'n 1000 woningen, vooral in het zuiden en oosten van Nederland. Van negen projecten worden deze zomer de woningen opgeleverd (samen 190 woningen). Nog eens 318 woningen in dertien CPO- projecten bevinden zich in de bouwfase.

Aardige bijkomstigheid van deze woningbouw is dat de prijs van een met CPO ontwikkelde woning veel lager uitkomt dan een zelfde woning die regulier ontwikkeld is. De reden daarvan is dat de koper van de woning, ook zelf de opdrachtgever is. Op deze wijze koopt hij zijn huis niet voor marktprijs, maar voor kostprijs van zijn eigen vereniging. Dit levert bij de 190 CPO-woningen die deze zomer opgeleverd worden een gemiddeld verschil op van ca E 36.000 tussen de VON-prijs en de getaxeerde waarde. Dat is gemiddeld 18 %. Voor de 318 woningen in aanbouw loopt dit verschil onder invloed van dalende bouwprijzen zelfs nog op tot 22% oftewel gemiddeld zo'n E 55.000 per woning.

Nog belangrijker is echter dat de toekomstige bewoners gezamenlijk en op basis van hun beschikbare budget hun eigen woningtype(n) hebben kunnen bedenken. Daarin kunnen kopers nog veel variëren in, op en aan de woning. Zo wordt elke woning verschillend en op maat gebouwd. Dat levert behalve een gewenste woning naar eigen smaak en budget, vooral ook een groot gevoel van trots op. Een trots die gedeeld wordt met de naaste buren.




Ingezonden persbericht