Ingezonden persbericht


Persbericht
13 juli 2010

Evenementen juli en augustus in het Wereldmuseum


* Dinsdag 13 juli, 20.00 uur, ¤ 15, 'DDrumcirkel'
* Zondag 18 juli, 13.00 / 15.00 uur, gratis, Rondleidingen voor kinderen en volwassenen
* Donderdag 22 juli, 20.00 uur, ¤ 15, Drumcirkel
* Zondag 25 juli, 13.00 / 15.00 uur, gratis, Rondleidingen voor kinderen en volwassenen
* Dinsdag 27 juli, 20.00 uur, ¤ 15,

* Donderdag 29 juli, 20.00 uur, ¤ 15, Drumcirkel
* Zondag 1 augustus, 13.00 / 15.00 uur Rondleidingen voor kinderen en volwassenen
* Dinsdag 3 augustus, 20.00 uur, ¤ 15, Drumcirkel
* Vrijdag 6 augustus, 19.30 uur, ¤ 8, Lezing dr. E. de Bock 'De Goden van NNasca en Moche'
* Zaterdag 7 augustus, 14.00 uur, gratis, 'Grand Finale Drumcirkel'
* Zondag 8 augustus, 13.00 / 15.00 uur, gratis, Rondleidingen voor kinderen en volwassenen
* Zondag 15 augustus, 13.00 / 15.00 uur, gratis, Rondleidingen voor kinderen en volwassenen
* Zondag 22 augustus, 13.00 / 15.00 uur, gratis, Rondleidingen voor kinderen en volwassenen
* Zondag 29 augustus, 13.00 / 15.00 uur, gratis, Rondleidingen voor kinderen en volwassenen
* Alle zondag t/m 29 augustus, 'Culturele Zomerzondag aan de Maas'

Drumcirkels
Tijdens de zomervakantie biedt het Wereldmuseum in samenwerking met Wereldritmes een aantal percussieworkshops genaamd 'Drumcirkels' aan. Met instrumenten zoals nesting doun-douns, bahia bass drums, sounds shapes en handpercussie-instrumenten begeleid door contrabas of didgeridoo, maken de deelnemers kennis met verschillende ritmes en klanken. In een drumcirkel speel je samen en kan er volop geïmproviseerd worden. De workshops duren per keer 1,5 uur en zijn voor iedereen vanaf 15 jaar geschikt. Op 13 -, 22 -, 27 -, 29 juli en 3 augustus om 20.00 uur vinden deze Drumcirkels plaats. Op 7 augustus is de Grand Finale. Dit zal bij mooi weer buiten op de Veerkade plaatsvinden vanaf 14.00 uur. Reserveren voor de workshops wordt aangeraden: 010 2707190 of via info@wereldmuseum.nl

Rondleidingen
Elke zondag vinden om 13.00 en 15.00 uur speciale kinderrondleidingen plaats. Tijdens de eerste rondleiding, die om 13:00 uur begint, maken de kinderen kennis met de fascinerende wereld van de Inca's in de tentoonstelling Inca's, Capac Hucha. De deelnemers komen oog in oog te staan met de prachtige objecten terwijl de rondleider vertelt hoe de Inca's de goden en voorouders om hulp vroegen en uitlegt hoe het mogelijk was dat het kleine Incavolk zo'n enorm land kon besturen. Om 15:00 uur wordt een rondleiding door 'de Collectie', de permanente tentoonstelling van het museum, aangeboden. Hier horen de deelnemers hoe een Tibetaanse zandmandala wordt gemaakt, leren ze wat mediteren is, maken ze kennis met voorouders uit Oceanië en mogen ze een echte kris vasthouden.

Ook voor volwassenen vinden elke zondag instaprondleidingen plaats. Om 13.00 uur start een rondleiding door 'de Collectie'. In deze permanente tentoonstelling staat spiritualiteit centraal, dit is het verbindende element tussen culturen. Naast Azië, wordt ook de spirituele beleving in Amerika, Afrika, het islamitische cultuurgebied en Oceanië toegelicht. In de tentoonstelling zijn enkel topstukken te zien. Om 15.00 uur licht een professionele gids het hoe en waarom van mensenoffers in de Andesculturen toe in de thematentoonstelling Inca's, Capac Hucha. Bij de Inca's waren kinderoffers een belangrijke verbinding tussen deze en de andere wereld. Ook bij culturen ver voor de Inca's was het mensenoffer een belangrijk ritueel om grip te krijgen op de kosmos. Aan de hand van uiteenlopende artefacten zoals koninklijke weefsels, keramiek, goud en mummies wordt een tipje van de sluier over dit indrukwekkende ritueel opgelicht.

Lezing 'De Goden van Nasca en Moche'
Op vrijdag 6 augustus om 19.30 uur geeft, de samensteller van de tentoonstelling Inca's, Capac Hucha, dr. E. de Bock een lezing over de 'De Goden van Nasca en Moche'. De lezing gaat over de twee 'klassieke' culturen van de Andes: Moche en Nasca. Zij bloeiden tegelijkertijd aan de Peruaanse kust tussen 1 en 700 na Chr. Zij hebben schitterende kunstwerken van keramiek en textiel achtergelaten waarin hun kosmovisie besloten ligt. De conservator neemt u mee in de fascinerende wereld van berg- en zeegoden. Aan de hand van uitvoerig beeldmateriaal wordt een diepgaande analyse gemaakt van de iconografie van deze culturen. Berggoden, de Condorgod en de Zeegoden zoals de Krab en de Orka zijn de voornaamste spelers. Recent ontdekte muurschilderingen vormen een belangrijke aanvulling op de archeologische voorwerpen uit tempels en graven. De lezing zal een uur duren en voorafgaand heeft u de mogelijkheid de thematentoonstelling Inca's, Capac Hucha te bezoeken.

Culturele Zomerzondag aan de Maas
Tot en met zondag 29 augustus organiseert het Wereldmuseum in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum en Hotel New York 'Culturele Zomerzondagen aan de Maas'. Onderdeel van dit wekelijkse zondagsarrangement zijn een brunch bij Hotel New York, een bezoek aan de tentoonstelling '70s. Photography and everyday life' in het Nederlands Fotomuseum, een overtocht met de watertaxi en een bezoek aan de thematentoonstelling 'Inca's, Capac Hucha' in het Wereldmuseum met aansluitend een drankje in de Café-Wijnbar. Reserveren kan via de www.nederlandsfotomuseum.nl.

Voor meer informatie over het evenementenprogramma verwijzen wij graag door naar onze website www.wereldmuseum.nl

Adres:
Wereldmuseum
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam
Tel: 010 2707172
Email: info@wereldmuseum.nl
www.wereldmuseum.nl