Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland extra alert vanwege weersomstandigheden

Publicatiedatum : 13 juli 2010

De huidige weersomstandigheden (droogte afgewisseld met hevige buien) veroorzaken op dit moment geen grote problemen in het gebied van Waterschap Rivierenland. Het waterschap heeft de toestand onder controle, maar blijft extra alert. Waterpeil en dijken worden extra in de gaten gehouden.

Beregeningsverbod niet nodig

De hoogte van het water in de sloten is normaal. Het waterschap laat water van de grote rivieren het gebied binnen om het water in sloten op peil te houden. Op korte termijn verwacht het waterschap ook geen problemen met het grondwaterpeil. Een beregeningsverbod is op dit moment dan ook niet nodig.

Waterschap Rivierenland houdt het peil van de Maas nauwkeurig in de gaten. Een laag peil van de Maas kan leiden tot problemen met het inlaten van water in sloten.

Extra toezicht dijken

De regionale waterkeringen zijn geïnspecteerd. Er zijn droogtescheuren. De binnenkant van de dijken is echter vochtig genoeg. Er zijn geen extra maatregelen nodig. Voor de zekerheid worden sommige regionale waterkeringen de komende tijd extra gecontroleerd.

Botulisme, waterplanten en vissterfte

Het huidige weer zorgt ook voor andere ongemakken: In de gemeenten Giessenburg en Zaltbommel is botulisme geconstateerd. Riolen kunnen door hevige buien overstromen waardoor vissen doodgaan. In juli en augustus groeit de Grote Waternavel sterk. Deze exotische plant overwoekert sloten waardoor het stromen van water wordt belemmerd. Het waterschap neemt maatregelen om deze overlast te beperken.