Socialistische Partij

SP Amsterdam

Maak renovatie Hogesluis niet onnodig duur

13-07-2010 * De SP wil opheldering van het college over berichten dat de gemeente miljoenen te veel betaalt voor de renovatie van de Hogesluisbrug. Volgens SP-raadslid Remine Alberts moet het college alles in het werk stellen om de kosten van de renovatie te drukken. Alberts: "De gemeente heeft veel slechte ervaringen met infrastructurele projecten. Dit advies om het tegen lagere kosten te kunnen doen, moet dan ook zeker niet in de wind geslagen worden." Remine Alberts
Uit een onderzoek van architectenbureau J. van Stigt blijkt dat zowel de bestekken als de ramingen niet kloppen. De gemeente is volgens Van Stigt onnodig bijna vijf miljoen euro duurder uit doordat de geselecteerde aannemer al in de voorfase bij het project betrokken is. Hierdoor is ook de kans groter dat risico's bij de opdrachtgever komen te liggen.

Alberts heeft hierover opheldering aan het college gevraagd. "De renovatie van deze monumentale brug is noodzakelijk en kost veel geld. Maar als we deze kosten nog wat kunnen terugbrengen, moeten we dat zeker proberen. Ik vind het ook buitengewoon vreemd dat de geselecteerde aannemer al in de voorfase bij het project betrokken is. Dat nodigt toch uit tot onnodig hoge kosten?"