Ingezonden persbericht


Persbericht (dinsdag 13 juli 2010)

Gemeente Oude IJsselstreek mag voorlopig geen bouwvergunning afgeven voor megastal Laarstraat

De Raad van State heeft op dinsdag 13 juli 2010 haar uitspraak bekend gemaakt betreffende het schorsingsverzoek bij bestemmingsplan Laarstraat. Bestemmingsplanwijziging was aangevraagd door een viertal boeren die een megastal willen oprichten. Deze stal is beoogd in landbouwontwikkelingsgebied Azewijnsebroek en zou ruimte bieden aan 6000 varkens. ( 0,8 m2 per varken). Boeren in de buurt spreken niet van Landbouwontwikkelingsgebied maar van Landbouwvernielingsgebied .

Schorsing was aangevraagd door een groot aantal omwonenden, waaronder de belanghebbende reeds gevestigde boeren in het gebied en de voormalige eigenaar van de grond. Stichting Behoud Kemnade en Waalse Water is mede-indiener van dit schorsingsverzoek. Toewijzing van deze schorsing betekent dat de Gemeente Oude IJsselstreek voorlopig geen bouwvergunning mag verlenen aan de initiatiefnemers van deze bio-industrie.

Het plan is op formele gronden geschorst, omdat de gemeente het plan niet goed ter inzage heeft gelegd. Ook de Raad van State realiseert zich nog onvoldoende wat de gevolgen zijn voor het water. De waterkwaliteit van oppervlakte water en grondwater wordt steeds belangrijker. Overal worden de normen overschreden: te veel nitraten en fosfaten, door overbemesting. Door meer bio-industrie wordt de waterkwaliteit nog slechter. Het zou voor mens en dier beter zijn wanneer de landbouw werkelijk duurzaam wordt, met als doel een gezonde aarde en gezonde planten en dieren en mensen.

De uitspraak komt in een periode waarin veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan over bio-industrie versus landschapsherstel. Er zijn meer ontwikkelingen te verwachten met betrekking tot het onderwerp Landbouwontwikkelingsgebied. (LOG)

De Stichting Behoud Kemnade en Waalse Water en de Vethuizense, Ziekse en Warmse buurten zijn blij met de uitspraak,. temeer omdat de gemeente Oude IJsselstreek veroordeeld is tot het betalen van de proceskosten en het griffiegeld.

-.-.-.-.-