Ministerie van Defensie

Foto-expositie `Veteranen: ingezet in dienst van de vrede'

Datum: 14 juli t/m 29 oktober 2010 Tijdstip: 10-17 uur Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Affiche expositie 'Veteranen ingezet in dienst van de vrede' De foto-expositie `Veteranen: ingezet in dienst van de vrede' gaat in op de geschiedenis van de Nederlandse veteraan.

De strijd van Nederlandse militairen in de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië komt aan de orde. Ook is er aandacht voor hun inzet in Korea en voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en voor het grote aantal vredesoperaties waar de Nederlandse militairen in latere jaren aan deelnamen.

Foto's en persoonlijke ervaringen

De tentoonstelling bestaat uit 12 manshoge panelen met foto's en begeleidende tekst. Via touchscreens hebben bezoekers toegang tot levensbeschrijvingen van 8 militairen die sinds 1940 betrokken waren bij oorlogssituaties. Hun sterk uiteenlopende persoonlijke ervaringen illustreren de gemeenschappelijke gebeurtenissen.

Op verzoek veteranen aanwezig

Groepen die het museum bezoeken kunnen bij hun reservering aanvragen of een veteraan uit het tehuis voor oud-militairen Bronbeek aanwezig kan zijn in de expositie `Veteranen' om zijn persoonlijke ervaringen te delen; dit betreft veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Korea en Nederlands Nieuw Guinea. Op basis van beschikbaarheid wordt er naar gestreefd een dergelijk verzoek te honoreren.

Meer waardering

Met deze expositie wil het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek de erkenning van en waardering voor de Nederlandse veteranen en hun bijdrage aan vrede in de wereld bevorderen.

Tour langs meerdere steden

De tentoonstelling is dit jaar te zien in meerdere steden. Hij is mede tot stand gekomen met een financiële bijdrage van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg en van het NCDO.