Gemeente Berkelland

omgevingsvergunning wordt op 1 oktober 2010 ingevoerd

Nieuwe omgevingsvergunning wordt op 1 oktober 2010 ingevoerd

25 vergunningen samengevoegd in één omgevingsvergunning

wabostrip
Wie wil bouwen of verbouwen, heeft nu nog te maken met verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu. Daar komt op 1 oktober 2010 verandering in met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). 25 vergunningen, waaronder de bouw-, kap- en milieuvergunning, worden dan samengevoegd in één omgevingsvergunning. Deze vergunning maakt het aanvragen van een vergunning sneller, overzichtelijker en makkelijker. Burgers en ondernemers kunnen via één (digitaal) loket voor het indienen van een vergunningaanvraag terecht.

Dienstverlening verbeteren

Alle gemeenten zijn verplicht de wet uit te voeren om de dienstverlening op het gebied van vergunningen verder te verbeteren. Wie wil bouwen of verbouwen, heeft nu nog te maken met verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu. Met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingtermijnen, leges en toezichthouders.

Er komt één (digitaal) loket voor het indienen van een vergunningaanvraag. Een inwoner of ondernemer kan voor een plan één aanvraag indienen. De gemeente behandelt deze in één procedure en neemt één besluit. Er is ook nog maar één bezwaar- en beroepsprocedure. De nieuwe vergunningaanvraag kunt u digitaal indienen.

Voordelen

Een voorbeeld van de omgevingsvergunning

Mevrouw de Vries wil van haar schuur een garage maken. Eerder had ze hier een inritvergunning, een sloopvergunning, een bouwvergunning en wellicht nog een kapvergunning voor nodig.

Met de invoering van de omgevingsvergunning kan zij volstaan met één aanvraagvergunning, de omgevingsvergunning. Thuis vanachter de computer online ingediend.

Minder regels en procedures, snellere service en meer kwaliteit. Dat zijn de uitgangspunten van de omgevingsvergunning. Inwoners en bedrijven kunnen een omgevingsvergunning bij één loket aanvragen en hiervoor gaat één procedure gelden waarop één besluit volgt. Ook komt er maar één bezwaar- en beroepsprocedure. Bovendien wordt met de omgevingsvergunning het vergunningsvrij bouwen verruimd. Voor veel bouwwerken is er dan geen bouwvergunning meer nodig.

Digitaal indienen

Een ander voordeel is, dat u de vergunningaanvraag straks volledig vanuit huis of kantoor kunt indienen via een digitaal loket: www.omgevingsloket.nl. Het in veelvoud aanleveren van allerlei papieren, zoals bouwtekeningen, behoort daarmee tot het verleden. Op www.omgevingsloket.nl kunt u nu alvast de vergunningcheck bekijken en zien of er nog een vergunning nodig is en zo ja, welke informatie dan nodig is voor de aanvraag.

Informatiebijeenkomst bedrijven Achterhoek

Kort vóór de invoering wordt in Berkelbericht uitgebreid aandacht besteed aan de invoering van de omgevingsvergunning. Voor het bedrijfsleven zijn er nog twee informatiebijeenkomsten op 20 en 27 september. De locaties en tijden worden nog bekendgemaakt.

Nu al meer weten?

Via de website www.vrom.nl (doorklikken naar omgevingsvergunning) is voor bedrijven als voor burgers al veel informatie te vinden over de omgevingsvergunning.