Gemeente Den Haag

Eikenprocessierups aangetroffen in Leidschenveen-Ypenburg


* Laatste wijziging: 14 juli 2010

Vorige week is in Leidschenveen-Ypenburg de eikenprocessierups aangetroffen. Wanneer mensen in aanraking komen met de brandharen van de rups, kan dat tot vervelende reacties leiden. Blijf daarom vooral uit de buurt van de rups. De gemeente haalt ze zo snel mogelijk weg.

De rups is aangetroffen op 2 plaatsen in Ypenburg. Zie het kaartje. Er zijn tot nu toe 5 nesten gevonden in 5 verschillende bomen. De bomen waar de rupsen in zitten staan allemaal aan de Wingerd. De rupsen bouwen grote, wollige nesten tegen de stam van (vooral) eikenbomen.

Kaart en plaatje eikenprocessierups (201 Kb)

Waarom is de eikenprocessierups gevaarlijk?

De eikenprocessierups heeft brandharen. Dat zijn kleine haartjes met weerhaakjes aan het uiteinde. Elke rups heeft er zo'n 700.000. Wanneer iemand in aanraking komt met deze haartjes kan dat tot gezondheidsklachten leiden. Mensen kunnen ook in contact komen met de brandharen die vanuit nesten met de wind worden meegevoerd. En die terecht komen op huid of kleding. Voor het krijgen van klachten hoeft iemand niet rechtsreeks contact te hebben met de rups. De eikenprocessierups

Hoe voorkom ik aanraking met de rups en de brandharen?

Er zit maar één ding op: vermijd de besmette bomen aan de Wingerd. De gemeente laat de rupsen en de nesten woensdag 14 juli om 16.00 uur verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Kies tot die tijd een andere route. Laat uw hond niet uit in de buurt van de bomen. En waarschuw uw kinderen voor de rupsen.

Wat merk ik er van als ik toch in aanraking ben gekomen met de brandharen?

De brandharen dringen bij aanraking makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. De reactie die ontstaat lijkt op een allergische reactie.

Klachten zijn bijvoorbeeld:

* hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking
* rode en dikke en/of ontstoken ogen

* verschijnselen die lijken op een verkoudheid. Zoals een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid

Mensen die een echte allergische reactie hebben ontwikkeld krijgen sneller last van klachten. De reacties verschillen per persoon. De gevolgen kunnen ook optreden bij dieren, vooral honden en paarden.

Wat moet ik doen bij klachten?

Klachten verdwijnen over het algemeen vanzelf binnen 2 weken. Ga niet krabben of wrijven. Spoel de huid of uw ogen goed met water. Was uw kleren goed uit op minimaal 60 graden. Als u erg veel jeuk heeft, gebruik dan een crème met menthol of aloë vera. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Meer informatie en meldingen

Heeft u vragen of denkt u dat de rups ook in uw straat aanwezig is? Bel dan met het gemeentelijk ContactCentrum op telefoonnummer 14 070. U kunt ook mailen naar leidschenveen-ypenburg@denhaag.nl. Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u terecht op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: www.minlnv.nl/eikenprocessierups.

Bewonersbrief

Omwonenden hebben een bewonersbrief gekregen:

Bewonersbrief eikenprocessierups (221 Kb)