Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Verslag lustrumsymposium 'Bouwen aan vertrouwen'

Amsterdam , woensdag 14 juli 2010

De Patiëntenraad van het OLVG bestaat vijf jaar. Dit lustrum is in maart 2010 gevierd met een symposium `Bouwen aan vertrouwen'. Medisch deskundigen en patiënten spraken over de veranderingen in de vertrouwensrelatie die in de afgelopen jaren zijn ontstaan. Door medisch-technische veranderingen is veel mogelijk, maar daardoor is de zorg ook ingewikkelder geworden. Een vertrouwensrelatie tussen zorgverlener en patiënt is niet meer vanzelfsprekend.

Op het symposium legde dr. Hettie Pott-Buter, voorzitter van de Patiëntenraad, verantwoording af over het gevoerde beleid in de afgelopen vijf jaar. Mevrouw Pott zei de band met de patiënten te willen versterken, de bekendheid van de Patiëntenraad te verbeteren en dat de patiënt beter af is met een goed functionerende Patiëntenraad. Patiënt Henk John stelde dat vertrouwen een lastig begrip is in een medische wereld die je als leek niet begrijpt. Adequate en voldoende informatie, zowel onderling als tegenover de patiënt zijn voor het ontstaan van vertrouwen noodzakelijke ingrediënten. Huisarts Ydo Dolstra nam zijn gehoor mee aan de hand van een verhaal van een patiënt op drie pijlmomenten in zijn levensgeschiedenis. Daaruit bleek dat de zorg sinds het eerste pijlmoment in 1975 sterk is verbeterd, maar ook bureaucratisch en ondoorzichtig is geworden. Afdelingsleider José Klunder belichtte de rol van de verpleegkundige van nu als de noodzakelijke verbinding tussen arts en patiënt. Internist dr. Ineke Schouten durfde de stelling aan dat het vertrouwen in de arts onveranderd groot is, maar dat het vertrouwen in zorginstellingen is verminderd.
Dr. Maarten Schutte, directeur Teaching Hospital, belichtte de meer `zakelijke' taakopvatting van de hedendaagse arts en de verwachtingen van de patiënt, die soms uit te pas lopen. Schutte bepleitte realisme en een meer zelfbewuste houding van de patiënt, in tegenstelling tot de afwachtende houding van vroeger.

Het symposium leverde op dat de patiënt begrip moet opbrengen voor de arts die niet meer bestaat omwille van zijn patiënten, maar die een `technisch' vak beoefent. De arts moet leren omgaan met een mondige, zelfbewuste patiënt, die een behandeling niet meer lijdzaam ondergaat, maar toonaangevende zorg wil.

Het symposium werd opgeluisterd door de OLVG-medewerkers, violiste Iris van de Laar en pianiste Louise van de Sande Bakhuyzen. Zij speelden werken van Brahms, Beethoven, Mozart, Dvorak en Massenet.