EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT
14 juli 2010

EVO EN TLN: 'GOEDE BEREIKBAARHEID ZORGT VOOR ECONOMISCH HERSTEL'

Oproep in open brief aan informateurs

Geef het goederenvervoer de ruimte, want alleen op die manier wordt economisch herstel versneld zichtbaar. Dat is de strekking van het betoog van verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) in een open brief aan informateurs Rosenthal en Wallage. Zij geven het kabinet een vijf stappenplan mee, dat ervoor moet zorgen dat Nederland snel uit het economisch dal klimt.

Verbeter de bereikbaarheid: investeer en verkort procedures Uit een recente capaciteitsanalyse van verkeersminister Eurlings blijkt dat zowel bij hoge als bij lage economische groei enorme knelpunten op het wegennet blijven bestaan. Een vorm van wegbeprijzing is naast het investeren in infrastructuur volgens EVO en TLN derhalve onvermijdelijk. Een investering in bereikbaarheid betaalt zich terug. Toon visie en kijk niet alleen naar kosten, maar ook naar baten op langere termijn. Ook op het spoor moet voldoende ruimte zijn voor het goederentreinen. Er is meer nodig dan geld. Zorg voor bestuurlijke en procedurele slagkracht. Vereenvoudig de Tracéwet en benut de Crisis- en Herstelwet.

Toon lef door regels gemakkelijker te maken
Minder en makkelijker regelgeving versnelt economisch herstel. Bijvoorbeeld op het vlak van enquêtedruk, toezichtlasten, rittenregistratie voor bestelauto en verpakkingenbelasting.

Voorkom lastenverzwaringen
Bij de eerste tekenen van economisch herstel pakken lastenverzwaringen voor het vervoerend bedrijfsleven desastreus uit. TLN en EVO waarschuwen voor onnodige lastenverzwaringen. Zo pleiten de organisaties onder andere voor handhaving van het grijze kenteken en behoud van de fiscale voordelen voor rode diesel.

Voer regie op regels stedelijke distributie
De verschillen tussen gemeenten zijn te groot. Een nieuw kabinet moet zorgen voor meer landelijke regie, bijvoorbeeld door in te zetten op een nationaal kader. Een hulpinstrument voor Rijk, gemeenten en bedrijfsleven, dat ervoor kan zorgen dat bevoorradingsregels effectiever worden.

Stimuleer innovatie en zorg voor een duurzaam en veilig Nederland Logistiek is een sleutelgebied voor de Nederlandse economie. Innovatie is broodnodig. Bijvoorbeeld door goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven op het gebied van logistiek onderwijs, dat zorgt voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.

Een sterke internationale rol
Nederland kent een stevige traditie als handelsnatie. EVO en TLN willen dat een nieuw kabinet voortborduurt op die historie door een leidersrol te pakken waar het gaat om het makkelijker maken van internationale handel.

Brief opvragen bij afzender.