Wageningen Universiteit en Researchcentrum


6 jul 2010

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: N

Twee jonge Wageningse onderzoekers hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een zgn. Rubicon-subsidie ontvangen. Hiermee kunnen zij als pas gepromoveerde Nederlandse wetenschapper onderzoekservaring opdoen bij een andere universiteit.

De Wageningse toekenningen gaan naar

Dorien Kool (1982) van de sectie Bodemkwaliteit van Wageningen UR. Zij gaat twaalf maanden naar de Radboud Universiteit in Nijmegen, afd. Microbiologie.
De wonderlijke stikstofkringloop
Het onderzoeksproject van Dorien Kool betreft de koppeling tussen koolstof en stikstofkringloop. Haar onderzoek zal zich richten op anaerobe oxidatie van methaan. Methaan is het belangrijkste broeikasgas na kooldioxide. Nog maar zeer recent is ontdekt dat bepaalde organismen dit gas onder zuurstofarme (anaerobe) omstandigheden onschadelijk kunnen maken. Dat doen ze door deze omzetting te koppelen aan denitrificatie van nitraat - een proces waarbij nitraat onschadelijk wordt gemaakt. Binnen dit onderzoek zal Dorien Kool proberen verder te ontrafelen hoe en waarom deze bijzondere organismen dat doen.

Esther Schnettler (1980) van het Laboratorium voor Virologie gaat gedurende 24 maanden naar de University of Edinburgh (GB), division Infection and Immunity.
De teek als arbovirusvector
Arbovirussen worden overgedragen door muggen en teken. Infecties kunnen resulteren in ernstige ziektes bij mens en dier, zoals knokkelkoorts door het muggenâoverdraagbare virus âDengue Feverâ of ontsteking van hersenweefsel door het teken-overdraagbare âtick-borne encephalitis virusâ. De geïnfecteerde mug of teek vertoont daarentegen geen ziekteverschijnselen. De mug gebruikt RNA interference (RNAi) om zich te verdedigen tegen virusinfecties. De exacte regulatie en de manier waarop virussen reageren op RNAi in teken, is echter niet bekend. In dit onderzoeksproject zal de onderzoekster met moleculaire technieken en bio-informatica de inductie en het exacte mechanisme van RNAi in teken in kaart brengen met het Langat virus als (veilig) modelsysteem. Tevens onderzoekt zij de RNAi-suppressie van arbovirussen.

Rubicon-subsidies van NWO zijn onder meer bedoeld om jonge, veelbelovende Nederlandse onderzoekers de gelegenheid te geven onderzoekservaring op te doen aan een andere universiteit, meestal in het buitenland, waar zij een tot twee jaar blijven. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de gekozen bestemming.

In totaal dienden 155 jonge onderzoekers bij NWO een aanvraag in, 31 van hen ontvangen een Rubicon-suvsidie. De aanvragen werden beoordeeld op de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel en die van de onderzoeker en van het gastinstituut. Ook de haalbaarheid van het onderzoek en de mobiliteit van de onderzoeker telden mee. Voor de toekenningen ontving NWO cofinanciering via het programma 'Marie Curie Cofund Action' van de Europese Unie.