Kempen & Co



PERSBERICHT

Nieuwe pensioenvorm flexwerkers Flexsecurity kiest Kempen Capital Management

AMSTERDAM, 14 juli 2010 - Flexwerkers van Randstad en Tempo-Team krijgen een nieuwe pensioenformule die leeftijdsafhankelijk is, de zogenaamde collectieve Life Cycle-aanpak. Bij deze vorm worden per leeftijdsgroep andere beleggingsmixen gekozen. Stichting Pensioenfonds Flexsecurity (Flexsecurity) heeft het vermogensbeheer van de Pluspensioenregeling ondergebracht bij Kempen Capital Management (KCM). Per eind juni 2010 is de splitsing naar leeftijdsgroepen een feit.

"Behoud van collectiviteit met een nadruk op risicomanagement, en afstemming daarvan op de kenmerken van de verschillende leeftijdsgroepen zijn de belangrijkste redenen om voor `Life Cycle' te kiezen", zegt adjunct-directeur Ronald Ganzeboom van Flexsecurity. "Recente rapporten van onder meer de commissies Frijns en Goudswaard benadrukken het belang van afstemming van het risicoprofiel op de kenmerken van de deelnemers. Met de keuze voor `Life Cycle' wordt het beleggingsbeleid beter afgestemd op het risicoprofiel van de deelnemer, blijft de indexatie-ambitie bestaan en kan de collectiviteit van de pensioenregeling overeind blijven. Voor het beheer van de beleggingsmix van de leeftijdsgroepen staat `down-side risk' management voorop. Omdat het Pluspensioen een beschikbare-premieregeling is, is het zeer belangrijk dat de kans op (grote) waardeverminderingen van de pensioenkapitalen, zeker voor oudere deelnemers, klein is."

Jan Bertus Molenkamp, directeur fiduciair management bij Kempen Capital Management is blij met de keuze van Stichting Pensioenfonds Flexsecurity: "De recente crisis heeft het belang van risicomanagement benadrukt. Met `Life Cycle' als uitvoeringsvorm kan het beleggingsbeleid van een deelnemer beter worden afgestemd op zijn risicoprofiel en de daaraan gekoppelde pensioenambitie. In de voorjaarseditie 2010 van het International Journal of Pension Management heeft Dirk Broeders van de DNB samen met David Rijsbergen dit recentelijk ook nader toegelicht. Wij verwachten dat de komende jaren meer partijen voor een dergelijke aanpak zullen kiezen, waarbij naast het risicomanagement en vermogensbeheer de afstemming met de uitvoerder van de administratie essentieel is."

Beethovenstraat 300 | 1077 WZ Amsterdam | Postbus 75666 | 1070 AR Amsterdam| KvK 33181992 Kempen Capital Management N.V. is een 100% dochteronderneming van Kempen & Co N.V.





blad 2 Voor meer inlichtingen:
Karel Zwaan, Kempen & Co Corporate Communicatie: + 31 (0) 20 348 8747 Raimond Schikhof, Stichting Pensioenfonds Flexsecurity: +31 (0)20 569 5622, Ronald Ganzeboom, Stichting Pensioenfonds Flexsecurity +31 (0)20 569 5894,

Profiel Stichting Pensioenfonds Flexsecurity
Flexsecurity is een ondernemingspensioenfonds en treedt op als pensioenuitvoerder van de pensioenregelingen van de onder Randstad Groep Nederland bv ressorterende bedrijven die werknemers (flexwerkers) ter beschikking stellen aan opdrachtgevers om onder leiding en toezicht van deze opdrachtgevers werkzaamheden te verrichten. Het pensioenfonds voert de pensioenregelingen uit zoals die in de CAO voor Uitzendkrachten van toepassing is verklaard op alle flexwerkers die werkzaam zijn onder deze CAO. Ook de personen die werkzaam zijn onder de CAO voor Medewerkers van Payroll- Ondernemingen vallen binnen deze pensioenregelingen. Krachtens deze CAO's is er een bedrijfstakpensioenfonds ingesteld, te weten Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (`STiPP'), dat is aangewezen om deze pensioenovereenkomsten uit te voeren. Het betreft beschikbarepremieregelingen, de zogeheten Basispensioenregeling (ook: `Basispensioen') en Pluspensioenregeling (ook: `Pluspensioen). Randstad Groep Nederland bv en haar dochterondernemingen die vallen onder de werkingssfeer van genoemde CAO's, zijn door STiPP op vrijwillige basis vrijgesteld van de verplicht gestelde deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds. De betreffende ondernemingen zijn in staat gesteld de pensioenregelingen door middel van Flexsecurity uit te voeren. Flexsecurity is een herverzekerd pensioenfonds via Nationale-Nederlanden Levensverzekeringsmaatschappij N.V. (`Nationale-Nederlanden') te Rotterdam. Alhier is ook de deelnemersadministratie van het pensioenfonds ondergebracht.

Nadere informatie over Flexsecurity kunt u vinden op: www.flexsecurity.info

Profiel Kempen & Co
Kempen & Co N.V. (`Kempen & Co') is een Nederlandse merchant bank met activiteiten op het gebied van vermogensbeheer, effectenbemiddeling en corporate finance. Kempen & Co biedt diverse gespecialiseerde financiële diensten aan ten behoeve van institutionele beleggers, ondernemingen, financiële instellingen, (semi-) overheidsinstellingen, stichtingen en vermogende particulieren. Kempen & Co is een 100%-dochteronderneming van F. van Lanschot Bankiers N.V. (`Van Lanschot'). Van Lanschot en Kempen & Co staan als bank onder toezicht van De Nederlandsche Bank N.V. en zijn in het bezit van een vergunning op grond van artikel 2:11 van de Wet op het financiël toezicht (Wft). Van Lanschot en Kempen & Co zijn tevens als financiële onderneming geregistreerd bij de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) te Amsterdam.

Kempen Capital Management N.V. (`KCM') is een 100%-dochteronderneming van Kempen & Co en biedt diensten aan op het gebied van vermogensbeheer. KCM is een gespecialiseerde vermogensbeheerder met een uitgesproken beleggingsstijl in Europese aandelen, obligaties en onroerendgoedfondsen voor diverse institutionele beleggers, stichtingen en vermogende particulieren. Daarnaast biedt KCM integrale fiduciaire beleggingsoplossingen aan en selecteert het beleggingsboutiques voor klanten. KCM streeft naar optimale beleggingsresultaten en werkt met zeer gespecialiseerde management teams. KCM is in het bezit van vergunningen op basis van de artikelen 2:65 en 2:96 van de Wft en staat als zodanig onder toezicht van de AFM.
Beethovenstraat 300 | 1077 WZ Amsterdam | Postbus 75666 | 1070 AR Amsterdam Kempen Capital Management N.V. is een 100% dochteronderneming van Kempen & Co N.V.





blad 3

Nadere informatie over Kempen & Co kunt u vinden op: www.kempen.nl

Beethovenstraat 300 | 1077 WZ Amsterdam | Postbus 75666 | 1070 AR Amsterdam Kempen Capital Management N.V. is een 100% dochteronderneming van Kempen & Co N.V.