Politie Groningen

Politie houdt verdachten aan voor diefstal en mishandeling

STADSKANAAL e.o., 14-07-2010 o Met de aanhouding van negen verdachten denkt de politie dertien strafbare feiten te hebben opgelost. De politie verdenkt de mannen uit de gemeenten Oldambt, Stadskanaal en Borger-Odoorn van inbraken en mishandelingen in de omgeving van Stadskanaal, Gasselte en Borger. De incidenten vonden plaats tussen januari en half april. De verdachten zijn druppelsgewijs sinds eind april aangehouden. De politie heeft het onderzoek vorige week afgerond.

Mishandeling leidt tot vervolgonderzoek

De politie kwam de verdachten, die in leeftijd variëren van 18 t/m 32 jaar, op het spoor na een mishandeling op 22 april in Stadskanaal. Tijdens de aanhouding op heterdaad bleek dat de 32-jarige verdachte uit Borger goederen in zijn auto had waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. De spullen bleken te zijn gestolen. Naar aanleiding hiervan stelde de politie een vervolgonderzoek in en kwam er achter dat enkele goederen gekoppeld konden worden aan een aantal inbraken in de omgeving. Bij dit onderzoek werkten de politiekorpsen Groningen en Drenthe samen.

Openbare geweldpleging tegen beveiliger

Behalve de inbraken werd ook duidelijk dat een deel van de verdachten betrokken was bij een openbare geweldpleging tegen een beveiliger. Dit incident vond begin april plaats in Gasselte. Hoewel de man herkenbaar was als beveiliger, werd zijn auto met stenen bekogeld en werd bedreigd met een grote kei. De man kon met zijn dienstauto ontkomen.

Gestolen goederen op politiebureau

De negen verdachten hadden het vooral voorzien op fietsen, huisraad en gereedschappen. De goederen werden verkocht om hun drugsgebruik te bekostigen. Bovendien verklaarde een aantal van de verdachten dat ze de diefstallen voor de kick pleegden. Gedurende het onderzoek zijn bij huiszoekingen diverse goederen teruggevonden. Omdat waarschijnlijk niet van alles aangifte is gedaan, kan de politie een deel van de spullen niet herleiden naar de eigenaren. Mensen die de dupe zijn geweest maar geen aangifte hebben gedaan of die nog goederen kwijt zijn, kunnen zich melden bij het politiebureau in Stadskanaal.

Bekenden van politie

De aangehouden personen zijn eerder met de politie in aanraking geweest. Twee van hen zijn in bewaring gegaan. De andere zeven verdachten zijn na hun verklaringen naar huis gestuurd. Zij zullen zich op een later moment bij de rechter moeten verantwoorden.