Artiq Mobile gaat in beroep tegen besluit Consumenten Autoriteit

14/07/2010 11:25

Artiq Mobile

Persbericht

Artiq Mobile gaat in beroep tegen besluit Consumenten Autoriteit

Amsterdam, 14 juli 2010 - Content provider Artiq Mobile gaat in beroep tegen het besluit van de Consumenten Autoriteit (CA) van 17 juni jl. waarbij haar een boete werd opgelegd.

Artiq Mobile meent dat het besluit gefundeerd is op onjuiste feiten en uitgangspunten. Ze heeft geen consumenten misleid. Bovendien is de boete, al zou deze al terecht zijn, buitenproportioneel hoog.

Daarnaast betreurt Artiq Mobile het dat de CA niet gekozen heeft voor een branchebrede benadering richting content providers, maar dat ze zich, om een voorbeeld te stellen, op één onderneming heeft gericht. De kritiek die de CA heeft op reclame voor SMS-diensten, zoals blijkt uit de beslissing, richt zich op de gehele branche en vergt daarom een branchebrede benadering.

Artiq Mobile heeft altijd zo'n branchebrede benadering voorgestaan en heeft daartoe in 2007 het initiatief genomen door in overleg te treden met het Ministerie van Economische Zaken, OPTA, consumentenorganisaties en andere partijen om tot een betere bescherming van de consument te komen en ongeregeldheden in de branche te voorkomen. Dit heeft geleid tot aanpassing van de Gedragscode SMS-Dienstverlening en tot het opstellen van de Reclamecode SMS-Dienstverlening.

"Gezien het gehele veld van reclame-uitingen voor SMS-dienstverlening vinden wij het onrechtvaardig dat de Consumenten Autoriteit aan ons een boete heeft opgelegd, mede omdat wij ons altijd hebben ingespannen voor het tot stand komen van regulering. Wij hebben er juist alles aan gedaan om dit soort problemen te voorkomen. Het misleiden of onjuist informeren van consumenten wijzen wij af," aldus een woordvoerder van Artiq Mobile. "De eisen die de CA stelt zijn veel strenger dan de Reclamecode SMS-Dienstverlening, die nota bene met instemming van een toonaangevende consumentenorganisatie tot stand is gekomen. Kennelijk meent de CA dat de Reclamecode niet deugt. Artiq Mobile begrijpt dan ook niet waarom de CA zich niet met de opstelling en de recente wijziging van de Reclamecode heeft bemoeid. Artiq Mobile zal tegen het besluit van de CA bezwaar instellen en (evt.) in beroep gaan bij de rechtbank Rotterdam."

Artiq Mobile ziet het verdere verloop van de bezwaar- en beroepsprocedure met vertrouwen tegemoet.