Gemeente Leudal


Nieuws

College Leudal houdt maatschappelijk debat over aantrekkelijk buitengebied

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal heeft in haar vergadering d.d. 6 juli jl. besloten om in dit najaar een breed maatschappelijk debat over het buitengebied van Leudal te organiseren. In het debat staat de vraag centraal hoe Leudal in 2020 over het aantrekkelijkste buitengebied van Zuidoost-Nederland kan beschikken.

Met de uitkomsten van het debat gaat het college aan de slag om het huidige beleid beter aan te laten sluiten op de kwaliteiten en mogelijkheden die het landelijk gebied in Leudal te bieden heeft. Daarnaast wil het college alle betrokkenen zo ver krijgen dat ook zij hun steentje bijdragen aan het laten glanzen van `de groene parel', zoals het buitengebied ook wel eens wordt genoemd. Het college sluit met dit debat aan bij eerder gedane afspraken met de raad, openbare uitspraken van bestuurders en het coalitieprogramma van Ronduit Open, CDA en PVDA.

Het buitengebied biedt veel mogelijkheden om te wonen, te werken en te recreëren. Er is ruimte voor voedselproductie, maar ook voor soms zeer hoge natuur- en landschapswaarden en er komen steeds meer mensen van elders om te genieten van de rust en ruimte. De toekomst van Leudal is dan ook mede gelegen in het aantrekkelijk houden van het buitengebied. Het is zaak om deze kwaliteiten met elkaar in balans te brengen en te houden. Ook is het van groot belang dat de gemeente een eigen visie heeft op de kansen die het buitengebied biedt. Ze geeft daarmee richting aan de inzet van alle betrokken agrariërs, bewoners, natuur- en milieuorganisaties en ondernemers.

Inbreng van alle relevante belangen
Het college wil graag iedereen bij het maatschappelijk debat betrekken om in 2020 Leudal het aantrekkelijkste buitengebied van Zuidoost-Nederland te bezorgen. Tijdens het debat kunnen alle betrokkenen hun bijdrage inbrengen aan het aantrekkelijker maken van het buitengebied. Ook wordt zoveel mogelijk ruimte gegeven om informatie en visie te delen met eenieder die zich betrokken voelt bij het buitengebied.
Het college gebruikt de ideeën en mogelijkheden uit het maatschappelijk debat om de huidige structuurvisie en de conceptbeleidsvisie voor het buitengebied bij te stellen. Deze wijzigingsvoorstellen worden aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad besluit uiteindelijk op welke wijze de gewenste ontwikkelingen en kwaliteiten worden omgezet in bestemmingsplannen en investeringen.

Bedoeling debat
In het buitengebied blijft een kwaliteitsslag de uitdaging. Een aantrekkelijk buitengebied levert een onmisbare bijdrage aan de toekomst van de gemeente Leudal. Hiertoe moeten in de naaste toekomst een aantal vraagstukken worden aangepakt. De bedoeling is om de vraagstukken rondom de diverse thema's in het buitengebied bespreekbaar te maken met alle belanghebbenden. Het gaat daarbij om thema's zoals recreatie en toerisme, intensieve veehouderij, natuur en landschap, leefbaarheid in de dorpen en duurzame landbouw.

In een actieve dialoog wordt nagegaan welke ontwikkelingen en concrete maatregelen wenselijk en mogelijk zijn en hoe deze mede door de gemeente en belanghebbenden kunnen worden gerealiseerd. De voorstellen die uit dit debat voortkomen kunnen, naast aanpassingen in het gemeentelijk beleid, leiden tot concrete uitvoeringsprojecten.

Mogelijke uitkomsten
Het maatschappelijk debat kan leiden tot een herijking van de in februari 2010 vastgestelde structuurvisie voor het buitengebied, het vaststellen van een aangepaste beleidsvisie buitengebied gebaseerd op het maatschappelijk debat met alle belanghebbenden en het opstellen van gebiedsbeschrijvingen waarin wordt ingegaan op de aanwezige gebiedskwaliteiten en daarbij de gewenste functies om de identiteit en aantrekkelijkheid van deze gebieden te versterken.

Hoe nu verder?
Op korte termijn zal het college de diverse belangengroepen in het buitengebied benaderen met de vraag om mee te denken en mee te doen aan het voorbereiden en daadwerkelijk voeren van dit maatschappelijk debat. Er zullen vooraf ook een beperkt aantal korte voorbereidingsgesprekken worden gevoerd. Er wordt gewerkt aan een aparte webpagina van de gemeente waarop geïnteresseerden kennis kunnen nemen van de voorgang en resultaten van het debat.

Het college geeft tijdens de vergadering van de commissie ruimte op 20 juli a.s. een korte toelichting op haar besluit.