Gemeente Bernheze


Terugblik op de raadsvergadering van 8 juli 2010

Op donderdag 8 juli 2010 vond een raadsvergadering plaats. Hieronder een korte weergave van de vergadering en een toelichting op enkele besluiten die door de gemeenteraad zijn genomen.

Accommodatieplan Nistelrode
De gemeenteraad is van mening dat de plannen voor een gemeenschappelijke accommodatie in Nistelrode door moeten gaan en stemde na een lange discussie in met het voorstel van het college. Het CDA kon zich in eerste instantie niet vinden in het voorstel, maar nadat duidelijk werd dat geen onomkeerbaar besluit werd genomen, stemde ook het CDA in. De VVD stemde tegen. De gemeenteraad heeft wel benadrukt dat dit plan alsnog van de baan is als later blijkt dat er niet voldoende draagvlak in Nistelrode is en er geen sprake kan zijn van een sluitende exploitatie.

Evaluatie Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf De gemeente Bernheze neemt deel aan het Regionaal Veiligheidshuis. In het Veiligheidshuis zijn diverse organisaties ondergebracht die samenwerken op het gebied van jeugd, huiselijk geweld, veelplegers en nazorg ex-gedetineerden. Op verzoek van de gemeenteraad is onderzoek gedaan naar de samenwerking, de resultaten en de ontwikkeling van het Veiligheidshuis. Op basis van de resultaten van de evaluatie en de toelichting van het college, heeft de gemeenteraad besloten door te gaan met deelname aan het Veiligheidshuis.

Deelname Bernheze aan samenwerkingsverband As-50 De gemeente Bernheze treedt toe tot het samenwerkingsverband As-50 dat al bestaat uit de gemeenten Oss, Uden en Veghel. Pijlers van het samenwerkingsverband zijn economie, bereikbaarheid en leefkwaliteit. Op woensdag 29 september 2010 is er een kennismakingsbijeenkomst voor de gemeenteraden van de vier deelnemende gemeenten.

Ontsluiting regionaal bedrijventerrein Heesch-West De gemeenteraad heeft besloten het voorstel over de ontsluiting van regionaal bedrijventerrein Heesch-West niet te behandelen en uit te stellen tot de raadsvergadering van eind september. Vooraf vindt overleg plaats met de gemeente Maasdonk, waar eveneens eind september een voorstel aan de raad wordt voorgelegd.

Aanleg fietsstraat entree Nistelrode
De aanleg van de rotonde op de kruising Noorderbaan met de Heescheweg in Nistelrode en de bouw van de nabijgelegen
brandweerkazerne/gemeentewerf is afgerond. De openbare ruimte ter plaatse moet worden aangepast. De gemeenteraad was unaniem van mening dat de aanleg van de fietsstraat moet doorgaan, maar de fracties verschilden van mening over de wijze van financiering. Uiteindelijk stemde de meerderheid van de raad toch in met het voorstel van het college. De fracties CDA en ABB waren tegen.

Jaarrekeningen en jaarverslagen 2009 en begrotingen 2011 van gemeenschappelijke regelingen
Een aantal taken van de gemeente Bernheze wordt uitgevoerd door instanties waaraan meerdere gemeenten deelnemen zoals het Regionaal Milieu Bedrijf, de Intergemeentelijke Sociale Dienst Optimisd en de GGD Hart voor Brabant. De gemeenteraad heeft ingestemd met de jaarrekeningen, jaarverslagen en begrotingen van deze gemeenschappelijke regelingen. De gemeenteraad heeft ook besloten dat toekomstige rijksbezuinigingen één op één worden doorberekend aan de gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente Bernheze deelneemt.

Vaststelling jaarstukken 2009 en bestemming resultaat De gemeenteraad is akkoord gegaan met de jaarlijkse verantwoording van het college over het gevoerde beleid en de behaalde resultaten in 2009 en heeft de jaarstukken 2009 vastgesteld. Voor 2009 is sprake van een positief resultaat van ruim 1,5 miljoen euro. De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om aan het resultaat een bestemming te geven. De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van het college om dit resultaat grotendeels te storten in de reserve nog nader te bestemmen.

Informatie
Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35

Digitale nota

Brabants groen je eigen energiecoach