D66

woensdag 14 juli 2010

EU moet discriminatie 1persoonshuishoudens aanpakken

Sophie in 't Veld vindt dat het beleid van de Europese Commissie onvoldoende rekening houdt met de steeds groter wordende groep eenpersoonshuishoudens in Europa.

"27% van de huishoudens in de EU zijn eenpersoonshuishoudens, vooral vrouwen en ouderen. De Europese Commissie heeft zelf erkend dat deze groepen een grotere kans hebben om in armoede terecht te komen. Hoe kan het dan dat het beleid toch voornamelijk focust op steun voor gezinnen met kinderen?", vraagt In 't Veld aan de Commissie.

neutraal

De politica van D66 vindt dat de EU een neutrale rol moet hebben en geen initiatieven moet stimuleren die te maken hebben met de samenstelling of grootte van gezinnen.

"Denk aan de Alliantie voor Families, die de lidstaten in 2007 zelf in het leven hebben geroepen. Kan de EU garanderen dat zo'n initiatief niet juist nadelig uitpakt voor eenpersoonshuishoudens?"

verschillen

Ook wil ze cijfers over eventuele verschillen tussen vergelijkbare wettelijke en materiele behandeling van eenpersoonshuishoudens, zoals erfbelasting, verzekeringen, pensioenen, huren en arbeidsvoorwaarden zoals het recht op zorgverlof.

discriminatie

In 't Veld vraagt zich verder af of er voldoende wettelijke instrumenten zijn om discriminatie van deze groep aan te pakken. "Vindt de Europese Commissie ook dat de beperkte gronden voor discriminatie in de EU verdragen ervoor zorgen dat het ook lastig wordt om discriminatie op andere gronden aan te pakken?"