Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Convenant tegen overbelading
Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg, Transport en Logistiek Nederlan en de Vereniging Kiepautobedrijven

Verkeersveiligheid en oneerlijke concurrentie

De Provincie ondersteunt het convenant tegen overbelading, zoals dat is afgesloten door het overgrote deel van de Kiepautobedrijven in Zuid-Limburg. Het merendeel is vertegenwoordigd in de deelmarkt Kiepautobedrijven van Transport en Logistiek Nederland. De convenantondertekenaars nemen immers niet alleen de eigen verantwoordelijkheid bij het tegengaan van overbelading, maar betrekken hier ook actief hun opdrachtgevers/aannemers en partners bij.

De Provincie roept alle ketenpartners op in de bouw en de grond, weg- en waterbouwsector om dit voorbeeld te volgen. Maar de Provincie gaat nog een stap verder in het actief ondersteunen van het convenant tegen overbelading. In een bestaande contractrelatie en bij het aangaan/aanbesteden van een contract zal de Provincie rekening houden met het verbod tot overbelading en waar mogelijk zal de Provincie hieraan consequenties verbinden.

De provincie Limburg heeft het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Zowel vanuit haar rol als bepalende, richtinggevende, beoordelende en controlerende overheid, maar ook als actieve aanbesteder van werken in de bouw en de grond, weg- en waterbouwsector. Daarnaast is het credo duurzaam inkopen sinds
1 januari 2010 een steeds belangrijker wordende wettelijk verplichte factor bij alle overheidsuitgaven. Ook provincies handelen dienovereenkomstig. Naar de opvatting van de Provincie hoort het handelen conform de geldende wettelijke regels en normen ook bij maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam inkopen. De Provincie verlangt in die lijn ook van haar opdrachtnemers dat zij zich aan geldende wetten en normen houden. Dit geldt ook ten aanzien van de eisen voor belading en ladingzekering van in te zetten voertuigen. Vanuit de gedachte van verkeersveiligheid, de belasting van het milieu, het voorkomen van onevenredige schade aan wegen en eerlijke concurrentie dienen opdrachtnemers van de Provincie en de eventueel door hen in te zetten aannemers overbelading van voertuigen en of tekortschietende ladingzekering te voorkomen.

Door het ondertekenen van de Intentieverklaring met Transport en Logistiek Nederland levert de provincie Limburg bijdragen aan:
1. een verhoging van de verkeersveiligheid op de weg,
2. het behoud van de kwaliteit van de wegen,
3. een versterking van de regionale economie,
4. een eerlijke concurrentiepositie voor die bedrijven die zich aan de wettelijke normen houden,

5. de duurzaamheid van de afhandeling van de bulkstromen.

14-7-2010 10:42