Gemeente Castricum

Noord-Holland Biënnale 2010 van start

Dinsdag 6 juli werd in Zandvoort het startschot gegeven voor de Noord-Holland Biënnale 2010 (NHBNL.10). De Biënnale 2010 heeft als thema de identiteit van de Noord-Hollandse kustplaatsen, waaronder de gemeente Castricum. Kunstenaars onderzoeken wat de identiteit is. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in een boek âVerlangen naar Zee.â Het bevat essays en gedichten van Mohammed Benzakour, Bas Heijne, Dirk van Weelden en Menno Wigman, waarin zij associaties en visie op de zee en duinen weergeven. Â

Onder het genot nieuwe haringen, gemarineerde garnalen en andere vruchten uit de Noordzee, gaf Mohammed Benzakour een voordracht en werd het eerste exemplaar overhandigd aan de provinciale gedeputeerde van Cultuur, Sascha Baggerman.

Â

Ontwerpateliers

Tegelijkertijd werd de aftrap gegeven voor de ontwerpateliers in Den Helder, Zandvoort, IJmuiden en Castricum. In de ontwerpateliers doen kunstenaars de komende twee maanden onderzoek naar de identiteit van deze Noord-Hollandse kustplaatsen. Wat maakt deze kustplaatsen authentiek en uniek? En hoe kunnen zij hun identiteit in de toekomst versterken?

Â

Castricum

Kunstenares Sabrina Lindemann gaat in de gemeente Castricum aan de slag. Vertrekpunt van Lindemann is dat Castricum in het hoogseizoen zoân 7.000 gasten ontvangt. Tegelijkertijd is dit de periode dat veel inwoners uit de gemeente zelf op vakantie gaan. Een âkaravaanâ van mensen in tegenovergestelde richtingen komt op gang. Deze twee tegenovergestelde stromingen maakt dat inwoners en gasten nauwelijks iets met elkaar te maken lijken te hebben en/of iets van elkaar merken. Na veel gesprekken met (recreatieve) ondernemers, vertegenwoordigers van instellingen, wijkagent en jongerenwerker komt het beeld naar voren dat op de camping leuke en nieuwe dingen gebeuren. Het beeld van de woonkern Castricum is vooral dat van een plaats met veel groen, rustig, maar ook een beetje suf. Lindemann wil in de uitvoering van haar project de leuke en positieve kanten van de camping naar het dorp te halen. Vanwege het verbindende aspect van de camping met de woonkern Castricum, zal het project zich uitsluitend richten op deze woonkernen. Door het verbinden van de verschillende opvattingen komt het ontdekken van bijzondere zaken tot stand. Lindemann zal haar project in de maand augustus uitvoeren. Na afloop kunnen inwoners en bezoekers deelnemen aan de evaluatie van het project.

Â

Resultaten

In het kader van de Noord-Holland Biënnale worden de resultaten van de onderzoeken van de verschillende kunstenaars gepresenteerd. Het ontwerpatelier van Lindemann zal gevestigd zijn in de woonkern Castricum en is beschikbaar gesteld door Biesterbos bv; een voorstander van âCreative Thinkingâ.

Â

Â