Openbaar Ministerie

Jeugdige overvallers Molenwijk veroordeeld

14 juli 2010 - Arrondissementsparket Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft zes jongens veroordeeld tot verschillende straffen vanwege betrokkenheid bij overvallen en straatroven. Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met deze uitspraken en voelt zich gesteund in haar aanpak van overvallen.

In 2008 en 2009 hebben de jongens in de leeftijd van 16 tot 20 jaar verschillende overvallen en straatroven gepleegd in de Molenwijk in Amsterdam-Noord. In wisselende samenstelling overvielen en beroofden zij onder andere tot drie keer toe een Chinees restaurant terwijl daar klanten aanwezig waren, een 83-jarige vrouw met een rollator, en snackbarbezorgers. Bij een van de overvallen is door de verdachten geschoten.

De slachtoffers zijn doelwit geweest van zeer bedreigende en gewelddadige gewapende overvallen of straatroven door de daders afkomstig uit de groep. De daders hebben op geen enkele wijze rekening gehouden met de gevolgen voor de slachtoffers. Daarnaast veroorzaken deze delicten onrust en gevoelens van onveiligheid in de samenleving.

De daders zijn vanwege hun leeftijd veroordeeld op grond van het jeugdstrafrecht. De hoogste straf die werd opgelegd, was, gelijk aan de eis, 36 maanden jeugddetentie.

Naast gevangenisstraf werden ook bijzondere voorwaarden als toezicht door reclassering en behandelingen opgelegd.

De officier van justitie is tevreden over de verschillende strafmaten, ook al kwam de rechtbank in een aantal gevallen tot een lagere straf dan de eis, bijvoorbeeld vanwege persoonlijke omstandigheden van de dader.