Universiteit van Tilburg

Persbericht 14 juli 2010

Wolf Wagner benoemd tot hoogleraar economie

De Universiteit heeft dr. Wolf Wagner met ingang van 1 juli 2010 benoemd tot hoogleraar economie. Wagner is gespecialiseerd in hervorming van de bankensector om een crisis zoals de huidige te voorkomen. Hij is verbonden aan het European Banking Center van de Universiteit van Tilburg.

Wolf Wagner onderzocht al voor de huidige financiële crisis de gevolgen van het doorverkopen van leningen door financiële instellingen. Zo toonde hij aan dat de transfer van kredietrisico's niet, zoals voor de crisis werd aangenomen, leidt tot vermindering van blootstelling aan risico. Integendeel, banken worden er juist door aangemoedigd nieuwe risico's op zich te nemen. Ook diversificatie van het portfolio's werkt averechts voor de bankensector als geheel. De portfolio's gaan op elkaar lijken, zodat de sector als geheel extra kwetsbaar wordt.

Wagner onderzoekt ook nieuwe manieren om de banken te reguleren, namelijk op grond van hun bijdrage aan het risico dat de gehele sector loopt in plaats van op grond van hun individuele risiconiveau. Eén daarvan is het beperken van de risico's door de kwaliteit van leningportefeuilles in te schatten op grond van marktprijzen in plaats van de balans.

Prof. dr. Wolf Wagner (1974, Jena, Duitsland) studeerde economie aan de technologische universiteit in Dresden en promoveerde in 2002 aan de Universiteit van Tilburg. Hij werkte als onderzoeker aan de Stockholm School of Economics (2002/2003) en Cambridge University (2003-2006) en startte in 2006 als universitair docent aan de Universiteit van Tilburg, waar hij sinds 2004 verbonden is aan CentER, sinds 2006 aan het Tilburg Center for Law and Economics (TILEC) in sinds 2010 als bestuurslid aan het European Banking Center. Daarnaast is hij (research) fellow van het Euro Area Business Cycle Network en het Center for Financial Analysis & Policy van Cambridge University. Toppublicaties van zijn hand zijn 'Diversification at Financial Institutions and Systemic Crises (Journal of Financial Intermediation, nog te verschijnen) en 'The Homogenization of the Financial System and Liquidity Crises (Journal of Financial Intermediation, 2008).