Gemeente Haaksbergen


Stormschade
14-07-2010 Stormschade
Afgelopen maandag trok een zware storm over de oostelijke helft van Nederland. Het noodweer zorgde ook in Haaksbergen voor veel overlast en aanzienlijke schade. Van veel bomen knapten takken af en op diverse plekken woeien bomen zelfs volledig om. Woningen, auto's en wegen bleven daarbij niet zonder schade.

Ben Oude Geerdink van de gemeentelijke afdeling Openbare Werken weet te vertellen dat de gemeente veel schademeldingen heeft binnengekregen. "Het gaat om ruim 200 meldingen over schade aan bomen, wegen en gebouwen. Deels gaat het om eigendom van particulieren, maar zeker ook om gemeentelijk bezit. Op gemeentegrond zijn ongeveer 70 bomen omgewaaid. Uit vele honderden bomen zijn kleine en grote takken gewaaid. Soms zelfs hele boomtoppen. Dat heeft op veel plekken veel schade veroorzaakt."

Oude Geerdink roept mensen op om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van getroffen gebouwen en bomen. "Er kunnen nog gemakkelijk losse takken uit bomen waaien of stukken van gebouwen afvallen. Om ongelukken te voorkomen kun je daar maar beter niet in de buurt staan. Als inwoners bovendien takken of andere resten van eikenbomen opruimen, dan is het verstandig eerst goed te kijken of er ook eikenprocessierupsen op zitten. Als dat namelijk zo is, dan raden wij aan zoveel mogelijk huidbedekkende kleding te dragen en voor de zekerheid nadien direct te douchen. Dat kan veel irritatie aan huid en ogen voorkomen."

Meteen na de windhoos van maandag is de gemeente in samenwerking met de brandweer gestart met het vrijmaken van de wegen. De verwachting is dat de opruimwerkzaamheden nog ruim een week duren. De herstelwerkzaamheden aan panden en wegen kunnen uiteraard nog wat langer in beslag nemen.