Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.32 - Bereidheid tot afvalscheiding is groot onder Boskopers

Om de mening te peilen over het gescheiden inzamelen van diverse soorten afval heeft de gemeente een bewonersenquête gehouden. In totaal zijn 600 huishoudens aangeschreven, waarvan 42% heeft gereageerd. Voor een enquête is dit een hoge respons. De enquête bevatte vragen over diverse afvalsoorten zoals plastic, GFT, oud papier, grofvuil en blik.

Wethouder Leefbaarheid Gert Dazler is enthousiast over het grote aantal Boskopers dat de enquête heeft ingevuld. Dazler: "Ik wil iedereen bedanken die de tijd heeft genomen om de vragenlijst in te vullen. Dit zijn toch ruim 250 personen. De uitkomsten geven ons belangrijke informatie over hoe inwoners denken over afvalscheiding en wat de inwoners van de gemeente willen op het gebied van de afvalinzameling. Uit de antwoorden blijkt dat de bereidheid om afval te scheiden onder Boskopers groot is. Maar dit blijkt niet alleen uit de enquête. Ook het Boskoopse verenigingsleven zet zich actief in op het gebied van afvalscheiding. Zo halen Werkgroep Actie Nepal en Scoutingvereniging de Schouw om de twee weken het oud papier huis-aan-huis op. Dit is kenmerkend voor het actieve verenigingsleven in Boskoop en dat verdient zeker een pluim."

Wethouder Dazler vervolgt: "Naast de bewonersenquête hebben we ook de inzamelresultaten voor de verschillende soorten afval bekeken en is met een steekproef het restafval gesorteerd om te meten welk aandeel van het restafval nog gescheiden kan worden. Met behulp van al deze resultaten gaan we vervolgacties nemen om het gescheiden inzamelen van afval verder te optimaliseren én daarmee de inwoners te stimuleren om nog meer afval te scheiden. Na de zomer zal het gemeentebestuur hiervoor de lijnen uitzetten."

De enquête bevatte vragen over diverse afvalsoorten. Onderstaand volgt een kort overzicht met de belangrijkste uitkomsten.

Plastic
Sinds november 2009 wordt plastic afval apart ingezameld. Veel mensen doen hieraan mee en de scheidingsregels zijn bij de meesten bekend. Degenen die het plastic scheiden, gebruiken gemiddeld één Plastic Hero zak per week, waarin zo'n anderhalve kilo plastic zit. Ruimtegebrek wordt vooral als reden aangevoerd door mensen die niet scheiden. Via de enquête geven `niet-scheiders' aan dat een hogere frequentie van de inzameling (nu één maal per maand) en het plaatsen van verzamelcontainers het afvalscheiden zal bevorderen. Ook veel mensen die scheiden, geven aan dat het afval vaker opgehaald mag worden. Verder wordt aangegeven dat het verspreiden van Plastic Hero zakken via supermarkten goed werkt.

GFT
Net als plastic afval wordt ook GFT afval goed gescheiden en zijn de scheidingsregels bij de meeste mensen bekend. Ruimtegebrek geldt in de zomer (veel tuinafval) als reden om niet te scheiden. Het apart inzamelen van het tuinafval of wekelijkse inzameling in de zomer zou volgens de ondervraagden een oplossing kunnen zijn. Bijkomend voordeel is dat het GFT afval dan niet zo gaat stinken.

Oud papier
Het scheidingspercentage van papier is erg hoog, omdat bijna iedereen hieraan meedoet. Een deel van de ondervraagden weet niet waar de papierbakken staan en geeft aan dat communicatie over de locaties van de papierbakken kan helpen de scheiding te verbeteren. Verder blijkt dat een kwart van de mensen het papier door volle containers soms niet kwijt kan. Het vaker legen van de containers of het plaatsen van extra containers kan dat oplossen.

Grofvuil/ elektrische apparaten
Grofvuil en elektrische apparaten kunnen naar het afvalbrengstation worden gebracht. Ook kan Cyclus dit soort afval om de twee weken thuis ophalen. Bij het ophalen van het afval wordt alles in een kraakperswagen gedaan, terwijl bij het afvalbrengstation het afval in meerdere deelstromen uitgesplitst wordt. Het milieurendement is daardoor via het afvalbrengstation hoger. Iets meer dan de helft van de mensen brengt het grofvuil naar het afvalbrengstation. Uit de reacties blijkt dat zij vaker naar het afvalbrengstation zouden gaan als deze de hele zaterdag open is. Dit scoort beter dan bijvoorbeeld een avondopenstelling. Verder geven veel ondervraagden aan dat zij afgedankte spullen aanbieden bij de kringloopwinkel of een rommelmarkt.

Blik
De gemeente heeft op diverse plekken afvalinzamelbakken voor blik staan. Tegenwoordig wordt blik met grote magneten via het restafval nagescheiden. De blikcontainers zijn daarmee overbodig geworden. Meer dan de helft van de bewoners geeft in de enquête aan dat het gescheiden inzamelen van blik mag stoppen. In ieder geval is het belangrijk dat de gemeente goed communiceert als besloten wordt de blikcontainers te verwijderen.

Glas
Het afval dat in Boskoop het beste gerecycled wordt is glas. Het doorvoeren van verbeteringen bij het scheiden van glas blijkt niet nodig.