Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV: Opheldering over steun IHH aan terreurorganisatie Hamas

Vragen van de leden Elissen, Driessen en Van Vliet (allen PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Justitie, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Financiën over het bericht dat Duitsland de Internationale Humanitaire Hulporganisatie (IHH) heeft verboden wegens steun aan terreurorganisatie Hamas.


1.)
Bent u bekend met het bericht "Duitsland verbiedt 'hulporganisatie' scheepskonvooi Gaza?" (1)


2.)
Bent u ervan op de hoogte dat deze zogenaamde hulporganisatie ook actief is in Nederland? (2) Zo ja, klopt het dat deze organisatie gelieerd is aan de Duitse en Turkse tak van IHH? (3)


3.)
Hoe beoordeelt u in dit kader de sluiting van het kantoor in Frankfurt en het verbieden van deze organisatie door de Duitse autoriteiten wegens financiële steun aan de Palestijnse Hamas-beweging?


4.)
Wat vindt u van het feit dat deze organisatie in Nederland wordt geclassificeerd als een Algemeen nut beogende instelling? Welk algemeen nut voor de Nederlandse samenleving heeft deze instelling?


5.)
Bent u in het kader van de recent aangescherpte ANBI-criteria bereid om een hernieuwde integriteitstoets via de belastinginspecteur te initiëren en zo nodig de ANBI-beschikking in te (doen) trekken? Zo neen, waarom niet?


6.)
Ontvangt deze stichting van overheidswege subsidie(s)? Zo ja, kunt u specifiek aangeven hoeveel subsidie deze organisatie ontvangt alsmede garanderen dat Nederlands belastinggeld door deze stichting niet misbruikt wordt voor het financieren van terroristische organisaties zoals o.a. Hamas?


7.)
Bent u bereid om in navolging van Duitsland en Israel deze organisatie te verbieden als zij gelieerd is aan de Duitse of Turkse tak of blijkt dat zij zelf dergelijk terroristische activiteiten ondersteunt en in dat geval deze organisatie te bestempelen als terroristisch? Zo neen, waarom niet?


8.)
Bent u tevens bereid om in Europees verband te pleiten voor het plaatsen van de IHH op de zwarte lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie? Zo neen, waarom niet?

(1) Duitsland verbiedt 'hulporganisatie' scheepskonvooi Gaza, Elsevier.nl
(2) Ihhnederland.nl
(3) Milli Görüs nu toch ontmaskerd? Telegraaf.nl