Rijksoverheid


Datum 14 juli 2010

Reactie op bericht over situatie ouderen in instellingen in verhouding tot gevangenen in gevangenissen.

Geachte voorzitter,
Op 20 mei jl. ontving u een e-mail met als onderwerp "De harde waarheid in Nederland". In de e-mail wordt beschreven hoe een anonieme persoon ervaart dat er in het verzorgingshuis van zijn of haar moeder omgegaan wordt met de bewoners. Er wordt beschreven dat de bewoners maar 2 kopjes koffie per dag krijgen, dat men extra moet betalen als het personeel de haren van de bewoners moet wassen en dat er te weinig personeel is. Zonder in te gaan op de vergelijking met gevangenissen, het beleid hierover wordt gemaakt door het ministerie van Justitie, wil ik u hierover het volgende laten weten.

Iedere zorginstelling maakt afspraken met het zorgkantoor over het te ontvangen budget, de zogenaamde productie afspraken. De zorginstelling heeft een eigen verantwoordelijkheid hoe er met het beschikbare budget wordt omgegaan. De inzet van personeel en het leveren van diensten tegen extra kosten is dus aan de zorginstelling. Wel moet de zorginstelling verantwoorde zorg leveren op grond van de Kwaliteitswet zorginstellingen. Hierop toets de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die bij (ernstige) tekortkomingen extra toezicht zal houden. Zijn bewoners of familie het niet eens met bepaalde extra kosten voor activiteiten, dan kunnen zij dit melden bij de klachtencommissie van de zorginstelling of in overleg met de cliëntenraad een gesprek aangaan met het bestuur van de zorginstelling.

Wat betreft de opmerking dat er te weinig personeel is in het betreffende verzorgingshuis, wil ik u het volgende laten weten. Om de personeelsproblematiek in de zorg aan te pakken wil ik met extra geld voor stages en opleidingen meer mensen aan het werk krijgen. Ik voorzie dat er in de toekomst niet genoeg (jonge) mensen zijn om die zorg te leveren. Daarom is het belangrijk mensen die al in de zorg werken te behouden. Waar mogelijk en noodzakelijk ondersteun ik zorginstellingen bij hun arbeidsmarktbeleid. Daarbij richt ik me op de volgende doelen:


· beter organiseren van de inzet van personeel (toepassen innovaties, minder administratieve lasten, meer autonomie voor personeel, en taakherschikking tussen zorgverleners);

· behouden van personeel (meer scholing en carrièreperspectieven, goede secundaire voorwaarden);

· vergroten van instroom van personeel (meer studenten voor zorgopleidingen, minder uitval, voldoende stageplaatsen).

Tot 2011 komt er geld (groeiruimte) bij om de toekomstige vraag naar zorg op te vangen. Ik wil investeren in onder andere `meer handen aan het bed', in meer éénpersoonskamers in verpleeg- en verzorgingshuizen, in dagbesteding voor gehandicapten en in meer kwaliteit van de zorg. Vorig jaar is er 63 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om 2.500 à 3.000 extra verplegenden en verzorgenden aan te nemen. Per saldo komt er voor de AWBZ de komende jaren bijna 2 miljard euro bij.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink