Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Manifest voor sterk platteland

Het beleid voor natuur en landschap kan alleen worden voortgezet als dat in evenwicht gebeurt met de economische ontwikkeling van het platteland. Een balans tussen de verschillende functies in het landelijk gebied: wonen, werken en recreëren, is dus nodig. Een multifunctionele en efficiënte ontwikkelingsstrategie is een noodzaak. Die strategie heeft landelijk bepaalde hoofdlijnen als basis die gebiedsgewijs worden uitgewerkt en ingevuld. Met flexibiliteit en realiteitszin. Met publiek en privaat geld. De ANWB, de Federatie Particulier Grondbezit, De12Landschappen, de land- en tuinbouworganisatie LTO, Natuurmonumenten, Natuurlijk Platteland Nederland, RECRON en Staatsbosbeheer hebben deze strategie uitgewerkt in een gezamenlijk manifest, dat zij 9 juli jl. hebben aangeboden aan de informateurs. U vindt de tekst van dit manifest in de bijlage, samen met de aanbiedingsbrief.

Natuur en landschap geen overbodige luxe
Natuur en landschap zijn van grote maatschappelijke en economische betekenis. Voor de biodiversiteit, voor de recreatie, voor de volksgezondheid, voor het oplossen van de klimaatproblematiek, voor de lokale werkgelegenheid, etc. Economische vitaliteit is een voorwaarde om lokaal draagvlak voor het natuur- en landschapsbeleid te behouden. In het manifest pleiten de acht organisaties voor betere toegankelijkheid van het platteland, een slimme uitvoering van de EHS, uitvoering van Natura 2000-beleid, doelgerichtere regelgeving en een multifunctionele ontwikkelingsstrategie. De partijen dringen er bij het volgende kabinet op aan het beleid voor een vitaal platteland langs de hiervoor geschetste en in het manifest uitgewerkte wijze vorm en inhoud te geven. Zij willen graag, in onderlinge samenwerking, de uitvoering daarvan bevorderen.

Ecologische Hoofd Structuur
De EHS moet worden afgemaakt in omvang en kwaliteit. Dit krijgt gestalte op gebiedsniveau, met de nodige flexibiliteit en met oog voor de lokale en regionale omstandigheden. Bij schaarste aan financiële middelen kan voor de realisatie meer tijd worden uitgetrokken. Een nieuw tijdspad is dan nodig op basis van prioriteiten. Ondernemers mogen echter geen hinder ondervinden als op plekken de realisatie van de EHS langer op zich laat wachten dan voorzien. Bij de invulling van de EHS spelen terreinbeherende organisaties, agrariërs en andere particuliere grondeigenaren allen een belangrijke rol.

Openstelling voor publiek
Het landelijk gebied moet makkelijker toegankelijk zijn voor het publiek. Daarvoor is een stimulans voor multifunctioneel ondernemerschap nodig, maatschappelijke diensten op het gebied van landschap en natuur verdienen erkenning. Daarnaast blijft de noodzaak bestaan om stad en platteland te verbinden met groene gebieden. Dat vraagt om heldere keuzes en bovenal om een duidelijk ruimtelijk beleid van de overheid ten aanzien van de verschillende grondclaims. Verkorting van procedures zijn nodig om de onzekerheid voor particuliere grondgebruikers te verkleinen.

Aanbiedingsbrief manifest Natuur, landschap en economie in een vitaal platteland
Manifest Natuur, landschap en economie in een vitaal platteland