Groen!

Brugpensioen op 50 bewijst mislukt arbeidsbeleid van regering-Leterme

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 13 juli 2010 in "Sociaal beleid"

Bij gebrek aan beter is het brugpensioen voor de arbeiders van Opel een belangrijk sociaal vangnet. Op termijn is het echter onhoudbaar om bij crisissituaties telkens op het brugpensioen terug te vallen. Er is nood aan een Staten-Generaal over de organisatie van de hele loopbaan met bijzondere aandacht voor oudere werknemers.

Het is beschamend dat onze samenleving niet in staat is om andere en betere perspectieven te geven aan actieve mensen van amper 50 jaar", zegt Groen! Kamerlid Wouter De Vriendt. "Ook voor de betrokkenen zelf is het verre van sociaal wenselijk om op je 50e al op non-actief te worden gezet." Minister van Werk Milquet doet uitschijnen dat het brugpensioen op 50 voor de arbeiders van Opel slechts tijdelijk is, maar de praktijk toont aan dat slechts een bepaald percentage van bruggepensioneerden geactiveerd wordt.

Een globaal en hedendaags plan voor de hele loopbaan dat proactief dergelijke scenario's voorbereidt, kan niet langer uitblijven. Groen! pleit voor het verruimen van het eindeloopbaandebat naar een Staten-Generaal over de ganse loopbaan. "Meer en betere combinatiemogelijkheden tussen arbeid en gezin moeten langer werken mogelijk maken en de kloof tussen de feitelijke (60) en wettelijke (65) pensioenleeftijd zoveel mogelijk dichten. Tijdskrediet, uitgroeibanen en mentorjobs kunnen het einde van de loopbaan verlichten zodat ook mensen van 50 jaar en ouder aan de slag kunnen blijven", besluit Wouter De Vriendt.

Extra informatie
website Wouter De Vriendt

Contact: Wouter De Vriendt -
Deel Deel
Wouter De Vriendt

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.wouterdevriendt.be
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS